Антенни системи за вътрешни клетъчни мрежи

By | февруари 12, 2023

Около 70 – 80% от мобилния трафик идва от закрито. Това е особено вярно в градските райони, където мобилният оператор е фокусиран върху скоростите на данни. В 3G мобилна мрежа само макро базови станции в рамките на няколкостотин метра от сградата могат да осигурят достатъчен RF сигнал за поддържане на вътрешни услуги/услуги за данни. Всъщност само няколко сгради ще попаднат в тази категория. Мекото предаване в 3G мрежата ще увеличи трафика в мрежата, тъй като всеки домашен телефон може да се поддържа от множество клетки (базови станции). За предоставяне на високоскоростни мобилни данни на закрито, като HSPA (високоскоростен пакетен достъп) или EVDO (развитие – оптимизирани данни), единственото решение е вътрешните разпределени антенни системи (DAS).

DAS се използва за равномерно разпределяне на RF сигнала с достатъчна мощност вътре в сградата за предоставяне на 3G и услуги за данни. DAS може да се използва за разделяне на вътрешната мрежа от външните клетки, което помага да се елиминира мекото предаване на домашния телефон. Това ще намали трафика и ще увеличи скоростта на 3G мрежата. За високоскоростна HSPA услуга вътрешният DAS може също така да осигури изолация между обслужващите и необслужващите клетки на външната мрежа. Това означава по-малко смущения на каналите в обслужващата HSPA клетка и води до по-високи скорости на данни за HSPA услуга. За да контролирате сградата и да осигурите покритие на закрито, насочените антени могат да бъдат поставени по краищата и ъглите на сградата и да са насочени към центъра на сградата. Цялото вътрешно тяло се наблюдава от вътрешната клетка и в същото време намалява изтичането на макро мрежата.

DAS разпространява видимия RF сигнал вътре в сградата, като разпространява сигнала от базова станция в сградата към множество вътрешни антени, за да обслужва останалата част от сградата. DAS може да бъде класифициран като пасивен или активен. Пасивният DAS използва пасивни устройства за разпространение на RF сигнала. Активните компоненти са коаксиален кабел, сплитери, терминатори, атенюатори, циркулатори, съединители и филтри (дуплексер, диплексер или триплексер). DAS конфигурацията включва изчисляване на максималната загуба от базовата станция към всяка антена в системата и изготвяне на бюджет за зоната на връзка, която всяка антена покрива. Дизайнът на DAS трябва да отговаря на ограниченията на сградата по отношение на това къде и колко тежък коаксиален кабел може да бъде инсталиран. Трябва да се направи подробно проучване на сградата, за да се гарантира, че има маршрути до всички антени.

Active DAS може автоматично да компенсира загубата на кабелите, които свързват устройствата в системата, използвайки вътрешни усилватели на сигнала. Независимо от разстоянието между антените и източника, всички антени в активен DAS ще имат една и съща производителност (еднаква шумова стойност и мощност на предаване). Active DAS се състои от главна единица (MU), свързана с няколко разширителни единици (EU) с оптични влакна с дължина до 6 km. Всеки EU на свой ред се свързва към няколко отдалечени устройства (RU) с тънък коаксиален или CAT5 кабел с дължина до 400 m. MU контролира и наблюдава работата на DAS. EUs са разпределени в цялата сграда, а RUs са поставени близо до антената. DAS с активирана широколентова връзка може да поддържа множество радиостанции, GSM, PCS, UMTS, EVDO, WiMax и Wi-Fi.

Поради загубата и намаляването на коаксиалния кабел и активните компоненти, стандартният DAS се използва в малки сгради и малки вътрешни антени, за да се минимизират щетите му върху услугата HSPA. В голяма сграда се използва активен DAS, защото няма загуба на кабел и фаза и може да подобри до голяма степен производителността на HSPA. Отстраняването на неизправности в пасивен DAS е трудно и всяка грешка в системата няма да предизвика аларма в базовата станция, тъй като в системата няма проверка за грешки. Active DAS следи всички параметри в системата и при повреда; той ще изпрати аларма до базовата станция, която помага на потребителя да идентифицира източника на проблема. Следователно активният DAS е най-доброто решение за голяма сграда с много вътрешни антени.

Category: GPS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *