Бизнес VoIP за вас ли е?

By | януари 20, 2023

Като всяко ново нещо, Voice Over Internet Protocol привлече много внимание. Казват, че това е вълната на бъдещето. Може да спести пари и да опрости бизнеса ви. Но VoIP не е коя да е компания. И отговаря ли на обещанията си?

Първо, какво е VoIP? Казано по-просто, това е протокол за глас през интернет. Тоест използването на интернет като гласов телефон и др. Второ, защо става толкова популярен и може ли вашата компания да го използва? Отговорът е прост, защото има много фактори, които могат да повлияят на вашето решение. Попитайте собственик на бизнес защо използва тази услуга и той ще цитира пакета й, достъпността й и може би надеждността й. Нека да разгледаме някои от причините, поради които се използва тази услуга, плюсовете и минусите.

Една от популярните причини е лесната инсталация. Докато даден бизнес има достъп до Интернет и компютри – а те винаги имат – инсталирането и използването на тази модерна технология не би трябвало да е трудно. Наличието на редовни телефонни линии може да означава, че една компания трябва да плаща за всички телефонни линии и други линии, свързани с бизнеса. С тази нова услуга това вече не е необходимо. Много компании вече имат широколентова връзка и когато използват глас през интернет протокол, те ще използват своята широколентова връзка, без да плащат допълнителни инсталационни такси. Това обаче не винаги е така. Когато поставите думи и данни в един и същ интернет, може да е трудно.

Преди да предприемете нещо, трябва да се уверите, че вашата инфраструктура има функционалността да поддържа IP глас и данни. Ако не, преминаването към VoIP ще бъде трудно. Ако сериозно обмисляте промяна, вашата компания трябва да я прегледа, преди да бъде изпратена. Ако имате остаряло или неподходящо оборудване, може да се наложи да надстроите мрежата си, което може да ограничи доходите, които може да получите.

Друго нещо, което трябва да имате предвид е, че ако промените работата си, персоналът на телекомуникациите ще трябва да бъде ИТ специалист и/или ИТ персоналът ще трябва да е запознат с проблемите на телекомуникациите.

Може би най-голямата причина, поради която доставчиците на услуги препоръчват всяка компания да премине от мобилен телефон към Voice over IP е разходна. Те казват, че докато малките предприятия може да трябва да плащат повече от големите предприятия, VoIP бизнесът оставя своите предшественици в прахта.

Тези огромни спестявания обаче бяха често срещани в ранните дни на широколентовите решения. Тогава услугата не беше надеждна, но цената беше много по-евтина от традиционните телефонни услуги. Днес предлаганите услуги са толкова добри, колкото и стандартните телефони, но разликата в цената не е толкова голяма. Ако вашата компания гледа на VoIP като първа опция за намаляване на разходите, трябва да разгледате внимателно всички включени фактори, за да се уверите, че е подходяща.

Последното нещо, което доставчиците обявяват за работата си, е да променят това, което не е било там за тях. Без значение колко голям или малък е даден бизнес, VoIP доставчиците винаги са готови да работят с тях индивидуално, намирайки планове, които най-добре отговарят на техния растеж и на всичките им служители.

Доставчиците на услуги също са големи фенове на индустрията за придобивания, чийто брой нарасна експоненциално през последните години. Доставчиците предлагат всички видове функции, които биха стрували допълнително с традиционните телефони, включително многолинейни услуги, изчакване на повикване, идентификация на обаждащия се, обратно повикване, набиране и други – а с Глас по IP можете да имате всичко.

Всичко се свежда до това да разберете защо вашата компания се нуждае от VoIP. Промяната може да бъде скъпо предложение. Не само чрез закупуване или надграждане на оборудване, но и чрез обучение на служители и време, изразходвано за правилното функциониране на системата. Има голям потенциал и ще осигури ползи за почти всяка компания, но не всеки трябва да премине.

За да се възползват от VoIP и мултимедията, която идва с него, служителите трябва да бъдат споделени с клонове или сателитни офиси, работещи от разстояние и работници на терен.

Както можете да видите, има причини, поради които една компания може да обмисли отказ от стационарни телефони в полза на VoIP телефони. Има и причини за отказ. С икономика, в която компаниите се стремят да намалят разходите, не е чудно, че търсят промяна. VoIP може да е нещо добро, но може да не е добро нещо за вашата компания.

Истината е, че ако вашата организация обмисля промяна, трябва да си напишете домашното. Трябва да знаете защо сменяте и да сте сигурни, че получавате подробности за разходите/ползите, преди да вземете решение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *