Въведение във VoIP и как работи

By | ноември 16, 2022

Живеейки в тази епоха и време, ако все още не сте чували за VoIP, тогава трябва да направите малко проучване. Това означава протокол за глас през интернет и е революция сама по себе си, способна да пренапише бъдещето на мобилната телефония. Казано по-просто, технологията позволява преобразуване на аналогово аудио – което се произвежда, когато говорите по телефона – в цифрови данни. Както всички знаем, данните в тяхната цифрова форма могат лесно да се разпространяват по интернет.

Използване на VoIP

Така че, с други думи, VoIP може лесно да трансформира или надстрои вашата интернет връзка в телефонно устройство, където можете да провеждате безплатни разговори. За да улесним нещата за вас, има много безплатен VoIP софтуер, достъпен онлайн. Следователно човек може лесно да заобиколи телефонните компании и да извършва безплатни интернет разговори през техните мобилни устройства.

Смяна на джанти

VoIP технологията не е нищо друго освен интелигентно преоткриване на колелото. Днес технологията е достигнала достатъчна зрялост, поради което можете да избирате от три различни вида на тази услуга.

  • ATA: Най-популярният и най-лесният начин е да използвате устройство, наречено аналогов телефонен адаптер или ATA. Той позволява на потребителите да свържат мобилен телефон към интернет, за да поддържат VoIP услуга. Тук може да се отбележи, че ATA е аналогово-цифров преобразувател. Той приема аналогови сигнали или данни от съвременни цифрови устройства и ги преобразува в цифрови данни, които се предават по интернет. Всъщност днес много доставчици на услуги предлагат безплатна ATA поддръжка на клиентите в кутия plug-and-play. Всичко, което трябва да направите, е да извадите ATA от предоставената кутия и да свържете изходния кабел от телефона към ATA. Банга! сте готови и сега започнете да провеждате вашите VoIP разговори, използвайки вашата интернет връзка.
  • IP телефон: Това са специално проектирани телефонни апарати, въпреки че изглеждат като нормални телефонни апарати и се доставят със слушалка, клавиатура или бутони и поставка. За разлика от конекторите RJ-11 в стандартните телефони, тези специално проектирани устройства идват с RJ-45 Ethernet конектор. Следователно тези устройства се свързват директно към вашия рутер и се доставят с целия необходим хардуер и софтуер, необходими за извършване на IP разговори.
  • Компютър към компютър: Това е една от най-лесните за използване VoIP услуги. Ще намерите най-изгодния софтуер на пазара, от който се нуждаете, за да извършвате тези видове VoIP разговори. Освен софтуера, ще ви трябва микрофон, звукова карта, високоговорители и интернет връзка, за да използвате сайта. Единствената цена, която трябва да заплатите, когато получите тази услуга, е таксата за наем на доставчика на интернет услуги.

Причини за популярността

Има два фактора, които допринасят за популярността на VoIP.

  • Общата цена е
  • интересно

Като цяло VoIP разговорите струват дребни пари в сравнение с традиционните телефонни разговори. Има и допълнителни икономии на разходи, тъй като технологията използва една и съща мрежа за пренос на глас и данни. Можете също да извършвате ISD разговори през VoIP безплатно.

  • Впечатляващата функционалност на VoIP включва и някои функции, които е невъзможно да се постигнат с традиционна локална мрежа. Това може да се обобщи по следния начин:
  • Всичките ви входящи повиквания се насочват към вашия VoIP телефон, независимо къде се намират в интернет. Просто вземете устройството със себе си в движение и просто го свържете към интернет. Никога няма да пропуснете входящи обаждания.

VoIP телефоните също така позволяват на мениджърите на кол център да работят от всяко място, използвайки надеждна интернет връзка.

Това е всичко за основите на VoIP. Имайки предвид всички плюсове и минуси, изглежда, че технологията е тук, за да остане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *