Зад технологиите за цифрова обработка на сигнали (DSP)

By | февруари 9, 2023

Трудно е да си представим живота без технологии в днешно време, но те са част от нашия живот, което ни позволява да го правим бързо и лесно. Но какво движи технологичния прогрес?

Много потребители на технологии напълно са пренебрегнали как работят технологиите.

Понякога е смешно да видиш как двама души спорят за качеството на устройството, веднъж чух двама момчета да обсъждат технологията на един мобилен телефон в сравнение с друг.

Първата двойка каза, че телефонът му има вградена памет и MP3 плейър. Второто семейство каза, че телефонът му има много функции като гласова команда; но всички те пренебрегват действителната работа на двата инструмента.

Ако си спомним действителната функция на електронното устройство, можем да забележим, че всъщност разликата е само в продажбите, докато почти всички електронни устройства използват една и съща база.

Днес компютърната технология е майката на всички технологии, защото основното ни търсене в новите технологии е да намерим устройства, които изпълняват произволни задачи.

Може би ще има други, които мислят различно, но това е въпрос на правилно анализиране на други електронни устройства.

Например:

Mp3 плейър

MP3 изисква основни ресурси: памет, процесор и софтуер.

Дигитална камера

Цифровата камера изисква основно компютърно оборудване и друго усъвършенствано оборудване.

В основата на компютърните технологии стои обработката на данни. Компютрите имат свой собствен комуникационен език, наречен машинен език. В езиковите системи електронните езици се дефинират като двоични региони (0, 1) и всеки регион е представен в сложни двоични числа, които се преобразуват в сложни обекти.

Обработката на данни е разделена на следните категории:

Цифрова обработка на сигнала (DSP)

Интерпретация на двоични данни

Тълкуване или идентифициране на характеристики

Цифровата обработка на сигнали (DSP) е една от най-използваните технологии и една от най-важните, ако вземем примера с мобилния телефон, би било много полезно за младите хора да кажат кой телефон използва алгоритъм, който е по-добър от други, вместо да се състезават с тези, които имат дълга памет.

DSP е група от алгоритми, които позволяват трансформирането на информация от аналоговия свят, която вече е преведена в цифрова система, която е лесна за разбиране от компютри, можете да филтрирате области с шум, да премахвате грешки от изображения, да интерпретирате нашата реч сред други задачи .

Интерпретацията на двоичните данни е подобна на процесорите, защото те са отговорни за интерпретирането на всяка команда от програма. Всеки процесор има своя собствена система за интерпретация, наречена инструкции, където всяка част от данните представлява двоична инструкция; така работят компютрите.

Pattern Recognition е продукт за обработка на данни, съвместим с редица сложни системи (включително DSP). Много от тези методи имат технология за изкуствен интелект: невронни мрежи.

Невронната мрежа е симулация на мозъка (биологична невронна система). Невронните мрежи имат способността да изпълняват задачи, с които хардуерът на високо ниво не може да се справи.

Невронните мрежи позволяват задачи, които другите устройства имат: разпознаване на глас, разпознаване на лица и други.

Много хора пренебрегват причините за всичко в технологиите, но е въпрос на мислене и отдаване на дължимото на тези, които стоят зад технологията, защото именно благодарение на тях животът ни е по-лесен.

Category: GPS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *