Значение на целта

By | февруари 7, 2023

Ако забравим за квантовата физика, можем да кажем, че най-късото разстояние между две точки е права линия. Този принцип може да се приложи към значението на думата „да бъдеш умишлен“. По принцип да имаме цел означава да следваме път към нашата цел.

В изкуството и науката за самоусъвършенстване и постигане на цели често чуваме за важността да имаме цел. Много пъти не сме доволни от този съвет, но той все още е там. Когато погледнем назад, когато погледнем назад към други неуспешни цели, откриваме, че ако наистина имахме цел, резултатът щеше да е много различен.

Има много причини, поради които не сме умишлени; не на последно място от които е фактът, че „целта“ не е била ясно дефинирана на първо място. Как можем да следваме нещо, ако не знаем точно какво е това „нещо“ на първо място?

Целите трябва да бъдат ясно определени. Трябва да сме наясно какво искаме, трябва да сме наясно със значението на това, което сме постигнали и цялата работа трябва да бъде свършена навреме.

Желанието да спечелите повече пари или да наддадете на тегло не е цел. Да искаме да загубим десет паунда за два месеца или да удвоим доходите си през следващата година са общи цели. Знаем точно какво искаме, колко време ще отнеме и какви ще бъдат резултатите.

Друга причина за пропускане на целта е скритата програма. Това е, когато се опитваме да постигнем целта си едновременно.

Най-добрият пример за това е продавач, който иска да продава, но чиято цел е да бъде обичан и приет от купувача, а не да продава. Разбира се, всеки иска да бъде обичан и приет, но ако нуждата е твърде голяма, това оставя възможност да бъдем умишлени и да направим това, което сме си поставили за цел.

Като друга пречка пред това да останем преднамерени имаме и саморазрушителни болести. Може да е трудно за вярване, но някои хора не чувстват, че заслужават да бъдат успешни или че заслужават да бъдат в категорията на победителите или губещите.

С успеха идва слава, висок авторитет и обществено внимание. Това са все условия, които могат да бъдат трудни за обикновения човек. Понякога може да бъде толкова обезпокоително, че да доведе до саморазрушителни заболявания.

Успехът си има цена. Това изисква пълна промяна на представата за себе си. Нещо, което не се прави лесно, ако човек не е подготвен да се справи с проблема. Един от основните закони на природата е, че тя няма да ни позволи да запазим това, което смятаме за неправилно.

Последният и може би най-често срещан провал да имаме цел е липсата на вяра в способността ни да постигнем целта, която искаме. Казано е: „Със сигурност победителят е ръбът.“ Без тази окончателна информация шансовете са много големи при първите признаци на голямо препятствие проектът да бъде прекратен.

Разликата между успелия и успелия е способността да останеш фокусиран и концентриран. За щастие да останеш фокусиран е умение, което може да се развие като всяко друго умение. Всичко започва с бебешки стъпки, последвани от постоянство и любопитство.

Category: GPS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *