Изчисляване на честотната лента на VoIP

By | януари 29, 2023

Едно от първите неща, които една организация трябва да направи, когато обмисля внедряване на VoIP – независимо дали е локално или хоствано – е да изчисли размера на честотната лента, необходима за VoIP разговори. Първо трябва да се вземе предвид използването на честотната лента, тъй като то ще определи дали бизнесът трябва да увеличи скоростта на интернет или да оптимизира мрежата си.

Има много онлайн инструменти, които автоматично изчисляват честотната лента на VoIP и всеки доставчик на услуги ще може да предостави таблица, която показва използването на честотната лента за всяко повикване в тяхната услуга. Въпреки това е по-добре за бизнеса да знае как се изчисляват тези цифри, тъй като безскрупулните продавачи могат да се опитат да заблудят клиентите с подвеждащи изчисления.

Какво влияе на използването на честотна лента на VoIP?

Някои от факторите, които влияят на честотната лента на VoIP, включват:

Използван кодек и компресия (G.711, G.729, G.722 или всякакви други патентовани версии)

Комбинация от заглавки – (RTP + UDP + IP например), това не е задължително

Индивидуален размер на пакета – от 10 до 320 байта

Протоколи от слой 2, като например Frame Relay или Point-to-Point Protocol

Технология за гласово разпознаване или блокиране на глас

Количественото определяне на честотната лента на VoIP е важна част от планирането на бизнес мрежи за максимизиране на гласовия трафик. Използването на честотна лента намалява с прилагането на компресия. Това означава, че кодеци като G.729 ще използват по-малко честотна лента в сравнение с G.711. Когато се използват по-дълги пакети, потреблението на честотна лента се намалява, тъй като режийните се намаляват, т.е. пространството, заето от заглавката. Ако текстът е компресиран, по-добре е да компресирате заглавните данни и да дадете максимално количество. Размерът на пакета обикновено е между 20 и 30 ms за различни приложения.

Изчисляване на честотната лента на VoIP

Да приемем, че доставчик на услуги използва кодека G.729 в ​​своята мрежа. Ако размерът на всеки гласов пакет е 20 байта и използва MP заглавки, изчислението ще бъде както следва:

Общ размер на пакета = 48 бита хедър + компресиран IP/UDP/RTP хедър 16 бита + полезен товар 160 бита = 224 бита

PPS = (битова скорост на кодек 8 Kbps) / (160 бита) = 50 pps

Широчина на честотната лента на повикване = размер на гласовия пакет (224 бита) * 50 pps = 11,2 Kbps

Последното число ни дава необходимата честотна лента за всяко повикване. За да получи груба представа колко е честотната лента, бизнесът трябва да умножи това число по броя обаждания, които очаква. Изчисляването на честотната лента на VoIP IP е лесно, след като знаете факторите и как те влияят на окончателното изчисление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *