Каква е разликата между GPS и Sat Nav?

By | декември 3, 2022

И двете думи GPS и сателитна навигация постепенно навлязоха в ежедневната употреба. Те често се използват взаимозаменяемо. Има ли разлика между тях и ако има каква е?

Първо, да, има разлика.

GPS е съкращение от Global Positioning System. Това е името на група спътници, които обикалят около Земята. Те бяха поставени там от правителството на САЩ преди няколко десетилетия и станаха публични по време на администрацията на президента Рейгън.

С помощта на GPS приемник (малко устройство, което може да изпраща и получава сигнали от всички сателити в него) можете да определите къде се намирате. Този сайт е представен като съвместно предприятие.

Използвайки тази информация и вашата посока, повечето GPS приемници могат да ви „насочат“ към вашата дестинация с помощта на стрелка, подобна на компас. На теория, ако имате GPS приемник в дома си, с помощта на GPS приемник можете да намерите пътя си до дома от най-отдалечените части на света.

GPS приемникът се превърна в обичайна характеристика, която се инсталира на много устройства, като вашия мобилен телефон или системата за сигурност на вашия автомобил. Повечето мобилни телефони, като iPhone, имат вграден GPS. Ако е разрешено, приложенията могат да използват тази информация, за да ви насочат към, да речем, най-близкия италиански ресторант. Някои цифрови фотоапарати имат GPS. Те могат да го използват, за да запишат точно къде е направена снимката.

Sat nav (съкращение за сателитна навигация) е много специална програма, която използва GPS сигнал. Той взема координатите, предоставени от GPS, и ги интегрира с пълната карта. След това, при дадена дестинация, софтуерът за сателитна навигация ще изчисли маршрута до вашата дестинация. Тъй като GPS сигналът се актуализира постоянно, сателитната навигация може да ви даде указания стъпка по стъпка за това къде се намирате и кога трябва да завиете.

TomTom и Garmin са може би двете най-популярни марки, когато става въпрос за GPS и навигационни устройства. TomTom е европейска компания, която произвежда основно навигационни устройства за автомобили и мобилни приложения. Garmin, американска компания, предлага широка гама от продукти за продажба: всичко от GPS системи за полет до GPS часовници, за да помогне на бегачите да подобрят представянето си.

Всички тези технологии се развиват и напредват и ще бъде интересно да се види как се развиват.

Category: GPS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *