Какво е глас по интернет протокол (VoIP)?

By | януари 14, 2023

VoIP означава протокол за глас през интернет (наричан още IP телефония). Това е алтернативен начин за провеждане на разговори и не използва традиционни стационарни телефони, а по-скоро интернет базирани устройства. VoIP разговорите не включват използване на телефон, тъй като повечето VoIP разговори се извършват с помощта на компютър.

VoIP стана много популярен за разговори на дълги разстояния, главно поради относително ниската си цена. Въпреки това много хора, които използват VoIP, го използват, за да се свързват с други хора, които имат VoIP, докато използването на услугата е безплатно. Често срещан начин, по който хората правят това, е да използват софтуер като Skype, инсталиран на домашен компютър с микрофон.

Има два основни начина за използване на VoIP: може да се използва за свързване към друга VoIP услуга като VoIP телефон или компютър. Друга възможност е да използвате VoIP за свързване към фиксиран мобилен телефон, където цената ще бъде налице (въпреки че често е по-евтино от свързването на две стационарни линии, особено за разговори на дълги разстояния).

Страхотното при VoIP е, че използва съществуваща инфраструктура (Интернет), за да извършва разговори. VoIP изпраща глас през интернет, като използва интернет протокол (оттук и името, глас през интернет протокол). Поради тази причина VoIP разговорите между двама души с VoIP обикновено са безплатни.

VoIP не е безплатен, ако искате да се свържете с някого със стационарен телефон – въпреки че цената е много достъпна. Ако искате да имате VoIP телефон у дома или на работа, ще ви е необходима платена услуга от компания като Vonage или Lingo. Тези първокласни услуги имат смисъл, защото мобилните телефони все още са много по-евтини от традиционните стационарни телефони.

В момента VoIP все още е нова технология, въпреки че бързият й растеж може да се сравни с интернет в края на 90-те години.В следващите няколко десетилетия можем да очакваме, че VoIP ще промени всички телефони като цяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *