Какво е GPS и как работи GPS

By | ноември 26, 2022

Какво е GPS?

Терминът GPS се отнася до глобалната система за позициониране (GPS), която е сателитна навигационна система, състояща се от приблизително 24 сателита, които откриват и определят местоположението на всеки човек или обект на Земята.

GPS сателитите работят при всякакви климатични условия по света, 24 часа в денонощието, без такси или такси. Министерството на отбраната на Съединените щати (USDOD) първоначално пусна сателити в орбита около земята предимно за военна употреба; той е разработен за граждански цели в края на 1980 г. В момента има 31 GPS сателита в орбита около земята с три сателита, готови да бъдат активирани, когато е необходимо.

Как се появи GPS

През 1973 г. глобалната система за позициониране (GPS), първоначално наречена NAVSTAR, е разработена от Министерството на отбраната на Съединените щати (USDOD). Както бе споменато по-горе, тази технология е била използвана в армията и по-късно е била предоставена за използване от цивилни в края на 1980 г. GPS технологията се движи напред и напредва благодарение на трима души, които учените са съгласни да бъдат свързани със създаването на тази революционна технология .

Роджър Л. Истън, бивш директор на клона за космическо приложение на Военноморската изследователска лаборатория, беше главният мозък зад различните инженерни проекти, довели до създаването на GPS. Друг пионер в разработването на GPS беше Иван Гетинг, който беше президентът-основател на Aerospace Corporation в САЩ. Откритието беше похвалено за това, че помага на сателитните системи да постигнат по-точно проследяване и наблюдение на обекти, движещи се около Земята от превозни средства до ракети. Друго светило в областта на GPS е Брадфорд Паркинсън, известен като „Бащата на GPS“; Брадфорд беше основен създател и потребител на GPS по отношение на технологичната еволюция и развитие.

GPS устройства

Глобалната система за позициониране (GPS) има три части, първата са сателитите, обикалящи около земята; второ, центърът за командване, контрол и наблюдение, отговорен за управлението на GPS технологията и орбитите на GPS сателитите; и трето, човешки и индустриални GPS приемници.

Как работи GPS

Има общо 31 сателита, обикалящи около земята в предварително определени орбити. Във всеки един момент на Земята има 4 GPS сателита, фокусирани върху определено място на Земята. Всеки GPS използва сателитни изображения и записващи устройства, за да записва и премества обекти и след това да предава текущото местоположение, скоростта на движение и времето на видеографиката във времето. Тези базирани на GPS сателити изпращат сигнали за данни към различни ръчни GPS приемници със скоростта на светлината: заснетите данни се откриват от ръчния GPS приемник и се превеждат във видими изображения; мобилните приемници изчисляват орбиталното разстояние на сателита, което се поставя върху времето на получените цифрови данни, което е между предаването на данни и приемането на данни. Когато мобилните приемници получават цялата информация от орбитални сателити, гледащи в една и съща област, GPS приемникът може да определи местоположението на обект/обекти от Земята, които може да са неподвижни или движещи се, използвайки метод, наречен трилатерация. Сателитите, които се фокусират върху дадено местоположение, позиция, изображения и скорост, могат да бъдат точно определени.

Какво е GPS проследяване?

GPS проследяването е техника, която позволява проследяване в реално време с помощта на GPS технология за проследяване на местоположението и движението на един или повече обекти. GPS проследяването е много важно за полицията, пожарната, военните и предприятията, които се нуждаят от непрекъснато наблюдение на движещи се обекти като превозни средства, ракети и хора. GPS системите за проследяване обикновено използват системи за автоматично намиране на превозни средства (AVL), които използват мрежа от превозни средства, всяко оборудвано с радиоприемник, GPS приемник и GPS антена. В допълнение, GPS технологията използва интерактивни карти вместо статични карти, за да определи местоположението на пътищата и улиците. GPS-съвместими смарт телефони и други преносими устройства често се използват за проследяване и наблюдение на цели.

GPS реклама

На 25 май 1989 г. първите търговски GPS тракери бяха пуснати на потребителските пазари с името на модела и номера на модела: Magellan GPS NAV 1000s. Китката с водоустойчивото устройство беше с размери 8,75 x 3,5 x 2,25 инча, тежеше 680 грама и приличаше на голям калкулатор с антена около ръката. Устройството имаше LCD дисплей, но имаше ограничен живот на батерията от само няколко часа. Както беше, когато простият ръчен калкулатор дойде с етикет с цена по време на пускането му, GPS телефонът също беше продаден на 3000 USD (около 54 000 рупии по това време). През 1990 г. известният производител на автомобили Mazda пусна своя модел Eunos Cosmo с GPS навигационна система, първата кола, която идва с GPS система за проследяване. След това през 1999 г. Benefon, производител на мобилни телефони, представи наличен в търговската мрежа мобилен телефон с GPS. През същата година Casio пусна първия GPS ръчен часовник, наречен Casio GPS. Оттогава GPS технологията се превърна в модна дума с всеки смартфон и ръчен часовник с GPS технология.

Category: GPS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *