Какво е VoIP и как работи?

By | ноември 18, 2022

Въведение

Начинът, по който провеждаме разговори, се променя. Всъщност в много ситуации нещата вече са се променили. Вземете например разговорите на дълги разстояния, много доставчици на услуги вече използват технология, наречена Voice Over IP или накратко VOIP. Ако не сте чували за VOIP преди, тогава следващата статия ще промени начина, по който мислите за продължителността на телефонните разговори сега и как ще се извършват всички разговори в бъдеще. Voice Over IP (VOIP) е метод за преобразуване на аналогово аудио в цифрови данни, които могат да се предават по интернет.

Може би се чудите колко полезно е това. Ами помислете за това за няколко секунди. Ако е възможно да преобразувате аналогови сигнали в цифрови данни, тогава VOIP може да превърне стандартната интернет връзка в начин за провеждане на разговори навсякъде по света почти безплатно, с изключение на вашите интернет такси, което ви позволява да заобиколите изцяло телефонните компании.

Voice Over IP (VOIP) има потенциала да революционизира начина, по който работят телефоните по света. Има много VOIP доставчици, които съществуват от известно време и непрекъснато се разрастват. Сега водещите световни телекомуникационни оператори се събуждат за безкрайния потенциал на тази нова технология, създавайки VOIP кол центрове по целия свят и стимулирайки пазара на Voice Over IP телефони.

Обаждане по телефона

С VOIP телефонна система е възможно да се обадите по един от трите начина:

ATA (шлюз) – Най-лесният начин за провеждане на VOIP разговори е да използвате ATA (аналогови телефонни адаптери), които понякога се наричат ​​шлюзове. Тези устройства ви позволяват да използвате съществуващите си телефони. Просто включвате стандартния си телефон в ATA (gateway) и свързвате ATA към вашия компютър или интернет, което ви позволява да извършвате VOIP разговори. ATA взема аналоговия сигнал от вашия обикновен телефон и го преобразува в цифров сигнал, който е готов за изпращане по интернет. Някои ATA (шлюзове) идват с допълнителен софтуер, инсталиран на хост компютъра, за да ви помогне да конфигурирате правилно VOIP.

IP телефони – Тези слушалки изглеждат като обикновени слушалки. Те имат RJ 45 Ethernet конектор вместо стандартните RJ 11 конектори. Тези телефони имат целия необходим софтуер и инструменти за използване на VOIP телефони, които вече са вградени. Те се свързват директно към вашия рутер, давайки ви бърз и достъпен достъп до света на Voice Over IP.

Компютър към компютър – Това е най-лесният начин за използване на VOIP технологията. Има много компании, които предлагат евтин софтуер, който можете да използвате за този тип VOIP. През повечето време плащате месечна такса от доставчик на интернет услуги, дори за междуселищни разговори. Всичко, от което се нуждаете, е микрофон, високоговорители, подходяща звукова карта и бърза интернет връзка.

Вероятно вече сте направили VOIP разговор, без да го осъзнавате. Големите телефонни компании вече използват VOIP за маршрутизиране на хиляди повиквания на дълги разстояния през превключвател на верига и към IP шлюз. Това се получава от шлюза в другия край и се натиска към превключвателя на другата верига. Все повече компании внедряват VOIP телефонни системи и технологията ще расте и ще се разширява, докато достигне всеки бизнес и дом по света.

VoIP актуализации

Тъй като с VOIP можете да провеждате разговори навсякъде, където имате широколентова връзка, потребителите могат да вземат своите IP телефони или ATA със себе си на пътувания и пак да имат достъп до съдържанието на домашния си телефон.

Някои хора използват софтфон, за да получат своята VOIP услуга. Софтфонът е специално разработен софтуер, който надгражда VOIP услугата на вашия компютър или лаптоп. Някои имат дизайн на екрана, който прилича на традиционен телефон. Тези приложения ви позволяват да извършвате VOIP разговори от вашия лаптоп; навсякъде по света можете да се свържете с широколентов интернет.

Повечето традиционни телефонни компании ви таксуват за екстрите, които се добавят към вашия акаунт. При доставчиците на VOIP услуги те обикновено идват като стандарт. Други неща като:

1. Идентификация на обаждащия се

2. Чакащо повикване

3. Извикване

4. Повторете повикването

5. Върнете повикването

6. Тристранно обаждане

Някои доставчици на VOIP услуги също предлагат разширени инструменти за филтриране на повиквания. Тези разширения ви позволяват да изберете как да се обработват повикванията към конкретен номер с помощта на идентификация на обаждащия се. Те ви позволяват да:

1. Обадете се на определен номер

2. Изпратете обаждането директно към гласовата поща

3. Дайте на повикващия сигнал заето

4. Пуснете съобщението „не работи“.

Много VOIP услуги ви позволяват да преглеждате имейлите си онлайн или да свързвате съобщения с имейл, изпратен до вашия компютър или PDA. Препоръчително е да се консултирате с доставчиците и операторите на VOIP телефони какво предлагат като пакети и цените на услугите варират значително.

Има много други предимства за спестяване на разходи, които идват от фиксираната VOIP телефонна мрежа. За мрежовите администратори VOIP телефон означава, че имат само една мрежа за управление вместо две. Гъвкавостта на телефонната система също е значително подобрена. Това е така, защото повечето VOIP телефонни системи могат да бъдат настроени с помощта на уеб интерфейс, който може да се наблюдава от мрежови администратори. Процесът на MAC (преместване, добавяне, промяна) е много прост и няма да се налага да се обаждате на вашата машина/асистент за всеки MAC, който правите. Всичко това означава по-ниски разходи за вашата компания.

Друго спестяване на разходи за компании, които внедряват VOIP система, е, че тъй като множество офиси, независимо къде се намират по света, са добре свързани, те могат да споделят многото предимства, които VOIP може да предложи, като например:

1. Само един хост

2. Сервизни автомобили

3. Имейл система

Избор на VOIP телефонна система

Ако сте решили, че VOIP телефонът е правилният вариант за вашата компания, тогава трябва да знаете какво телефонно оборудване можете да си позволите. Спестяванията на разходи, които могат да бъдат направени с помощта на който и да е дигитален инструмент, са огромни. Повечето цифрови телефонни системи могат да бъдат активирани за IP, като се използват незначителни надстройки на хардуера и софтуера.

Когато пазарувате потенциални продукти, трябва да сте сигурни какво предлагат по отношение на качество и стойност. Също така трябва да сте сигурни какво точно е включено в плана. Много доставчици твърдят, че включват всичко необходимо, но стандартното оборудване може да варира от компания до компания. Така че трябва да сте сигурни, че сравнявате подобни практики, когато се обръщате към потенциални доставчици.

Ще трябва също да попитате за съвместимостта на наличните устройства. Технологията, използвана в повечето VOIP системи, може да повлияе на внедряването на всяко съществуващо телефонно оборудване.

Трябва също така да се уверите, че всяко оборудване като факс машини, процесори за кредитни карти и сигурност и т.н. може да бъде интегрирано във вашия нов VOIP телефон. Трябва да информирате всеки продавач на такива устройства, за да може да ви даде правилния телефон за вашите нужди.

И накрая, не се опитвайте да спестите пари, като купувате VOIP телефонни системи. Не забравяйте, че VOIP е нова технология, така че дори устройствата от последните години са остарели. Освен това разходите за инсталиране ще продължат да се прилагат, ако системата е нова или използвана, а разходите за обслужване може да са по-високи поради надеждността. Накратко, не си струва труда, втората по-висока цена ще елиминира всички спестявания.

Благодаря за четенето,

Джейсън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *