Какво е VoIP сървър за стартиране?

By | декември 3, 2022

Както знаем, клиентите могат да използват VoIP по различни начини на много устройства. Въпреки че това осигурява необходимата гъвкавост, има друго устройство с телефон от най-висок клас, което стои на едно място, където получавате обаждания. Всеки офис ги има – понякога по един за всеки служител, който седи зад различна вставка. При фиксирана PSTN система всичко е фиксирано, така че можете просто да включите телефона в съществуващата система и да го използвате без никакви проблеми. VoIP обаче се нуждае само от малко персонализиране, за да потръгне нещата, защото не всички доставчици на SIP използват едни и същи настройки. За съжаление, всичко, което застава между потребителя и действителната технология, е бариера и е в интерес на производителите на VoIP телефони и SIP доставчиците да направят настройката и използването на VoIP разговори възможно най-безпроблемно. Това е мястото, където се появява сървър за зареждане или сървър за осигуряване.

Вместо да оставят инсталирането и поддръжката на VoIP разговори на клиентите, SIP доставчиците си партнират с производителите на VoIP телефони, за да позволят на телефоните да изпълняват необходимите задачи. Специализиран сървър съхранява необходимата информация за работата на телефона. Когато телефонът се стартира или рестартира, той комуникира със сървъра в Интернет и има правилните настройки, които ще му позволят да работи правилно. Това включва компоненти като кодеци, STUN сървъри и много други малки функции, предназначени да подобрят функционалността на VoIP телефона.

Тези сървъри за зареждане могат също да бъдат ръчно настроени с родни VoIP системи като Asterisk. Позволява на много телефони да споделят една и съща конфигурация едновременно без проблем, вместо да се налага да въвеждате подробностите във всяко устройство. В допълнение, това прави изпращането на оборудване до отдалечени местоположения много по-лесно, тъй като приемащият екип не трябва да знае много за това как да го настрои. Те просто трябва да го включат и работата се извършва автоматично.

Такава система също така улеснява надграждането на фърмуера на VoIP телефони и редовното инсталиране на пачове за сигурност. Вече не е необходимо всеки телефон да бъде индивидуално конфигуриран или управляван и рисковият прозорец за цялата организация е значително намален. Свържете се с вашия ITSP, за да разберете дали имат основен сървър или специален сървър, който автоматично изпраща актуализации до всеки VoIP телефон, който купувате. Вероятно те имат връзка с производителя на VoIP телефон, който автоматично конфигурира настройките на сървъра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *