Какво е VoIP Gateway?

By | декември 24, 2022

Целта и функцията на VoIP Gateway е да осигури средство за комуникация между традиционни телефони, използващи цифрова технология TDM (Time Division Multiplexing) и IP мрежи, проектирани да пренасят IP пакети с цифров глас. VoIP Gateway трябва да интерпретира цифровия сигнал, използван в локалната мрежа и PSTN (обществена комутируема телефонна мрежа) в двете посоки. Освен това шлюзът трябва също да интерпретира между различните протоколи, използвани в локалната мрежа и PSTN.

Днешната Voice over IP мрежа позволява аналогово аудио да се предава по телефона чрез кодек, което означава кодек декодер или компресор декомпресор. Има няколко кодека, използвани в VoIP системите, най-често срещаните от които са ITU-T кодеците G.711 и G.729 и GSM кодеците, използвани в телефонните мрежи. Два вида g.711 кодеци се използват в по-стари цифрови телефонни мрежи, които са базирани предимно на 64Kbps цифрови телефонни канали. Цифровите телефонни канали се мултиплексират заедно с помощта на техника, наречена Time Division Multiplexing, за създаване на T1 или E1 линии. Линия T1 е проектирана да носи 24 цифрови телефона, докато линия E1 е проектирана да носи 30 цифрови телефона. Тези магистрални линии се използват за свързване на комутатори и повторно свързване на традиционната PBX (частна клонова централа) и централата на телефонния оператор.

Един VoIP шлюз ще трябва да поддържа множество кодеци, за да може да превежда между цифровите кодеци, използвани от PSTN и поддържаната от VoIP локална мрежа.

В допълнение към превода на цифрови говорни формати, шлюзът трябва също да превежда между различни формати на дисплея. Обществената комутируема телефонна мрежа използва два основни типа сигнализиране, наречено CAS (Сигнализация, свързана с канала) и CCS (Сигнализация на общ канал). Първият се използва на аналоговата телефонна линия между телефонния оператор и централата чрез предаване на телефонни номера често с помощта на аудио тонове и този метод е известен като DTMF (Dual Tone Multi Frequency). В някои системи се използва и импулсно набиране. Сигнализирането на общ канал се използва между централи и шлюзове за предаване на телефонна информация в рамките на телефонна мрежа.

SIP (Session Information Protocol) се е развил като най-разпространеният комуникационен протокол в VoIP системите и е заменил тромавия протокол H.323 на ITU. SIP е прост протокол клиент/сървър, използван за установяване, конфигуриране и прекратяване на VoIP разговори. MGCP (протокол за контрол на медиен шлюз) се използва от някои системи за глас през IP за управление на действията на шлюза на VoIP, а Cisco използва SCCP (протокол за контрол на слаби повиквания) на по-стари системи като начин за комуникация между потребителите и Cisco Callmanager. обадете се на агент по поддръжката.

Сигнална система 7 е CCS система, използвана във всички телефонни мрежи, включително стационарни и телефонни системи. Всъщност понякога се нарича „лепилото“, което свързва всички обществени мрежи заедно и ни позволява да осъществяваме разговори между мобилни телефони, стационарни телефони и VoIP разговори.

Някои от основните функции и характеристики на VoIP шлюзовете са:

  • Факс и гласова компресия и смущения
  • Поставяне на цифрова аудио информация
  • Управление на сигнали
  • Маршрутизиране на повиквания
  • Взаимодействие с други външни устройства като SoftSwitches и H.323 Gatekeepers

Шлюзовете, предлагани от различни доставчици, често са пълни със собствени и очаквани функции на VoIP шлюза. Изборът на правилния за вашата организация или бизнес изисква много обмисляне и известно проучване.

Един добър VoIP шлюз за малък бизнес е SPA3102 на Cisco, който осигурява един FXS (Foreign Exchange Service) RJ-11 конектор, позволяващ на потребителя да свърже един телефон или ФАКС машина от страната на мрежата и един FXO (Foreign Exchange Office. ) порт към тях могат да се свържат с местната телекомуникационна компания. Два допълнителни Fast Ethernet порта осигуряват връзка с домашна или офис локална мрежа. Допълнителен Fast Ethernet порт осигурява връзка с широколентов модем или рутер.

За удобство на малкия бизнес аналоговият гласов шлюз VGA204 на Cisco предлага 4 x FXS RJ-11 порта, позволяващи свързване на 4 телефона или факс машини и 2 мрежови порта Fast Ethernet. Поддържа всички основни мрежови стандарти като SIP, SCCP, MGCP и H.323v4.

VoIP шлюзовете продължават да се развиват, тъй като разширенията на съществуващите протоколи продължават и се разработват нови VoIP протоколи. Всички големи доставчици на Gateway се опитват да получат по-голям дял от пазара, така че собствеността е нещо, на което трябва да се обърне внимание, особено на пазара на малкия бизнес. Разгледайте възможностите си, преди да направите крачката и да купите първия си Gateway и се уверете, че получавате това, което искате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *