Конфигуриране на вашата Интернет VoIP телефонна система

By | февруари 8, 2023

VoIP естествено заобикаля методите и процесите на Ethernet, стандарт за компютърна мрежа, предназначен за локални мрежи (LAN). Може да не сме наясно с това, но VoIP телефоните, които използваме в офиса, или телефонът Blackberry с VoIP, който използваме в движение, разчитат на някаква форма на Ethernet система някъде, за да изпращат и получават гласови повиквания.

Какво е Ethernet?

В своята най-основна и ясна форма Ethernet е метод, който често се използва за свързване на компютри в непосредствена близост един до друг, като настолни компютри в офиси или компютърни терминали в библиотеки. Тази близост на свързаните компютри е това, което определя LAN архитектурата, която е различна от компютрите, свързани на отдалечени места към широкообхватна мрежа (WAN), както се вижда в банковите банкомати.

Оригиналната конфигурация на Ethernet включва единичен кабел, споделен от всички компютри или терминали (наречени възли), в топология, която помага на всички устройства, свързани към системата, да се свързват. Всяко устройство има уникален идентификатор в своя 48-битов Media Access Control (MAC) адрес, който му позволява да изпраща и получава съобщения. Настройката на Ethernet позволява добавяне или премахване на всяко устройство, без да се засягат други свързани устройства.

Гласовите повиквания във VoIP системите се преобразуват в пакети данни и следователно могат да се предават през същия споделен кабел в Ethernet система. VoIP предаването може да бъде в рамките на локална мрежа (като IP-PBX настройка с локални линии) или през настолен софтфон, VoIP телефон или стационарен телефон извън LAN. Ако LAN трафикът пътува от Ethernet към друга мрежа или Интернет, пакетите с данни се препакетират и поставят на всяко шлюзово устройство като VoIP пакети, докато достигнат местоназначението си.

Предимства и недостатъци на VoIP в Ethernet системи

В предприятия, които имат достатъчна честотна лента и скорост на LAN, е просто въпрос на инсталиране на софтуер в настолни компютри или закупуване на друго оборудване (VoIP телефон, IP-PBX системи) за настройка на работещи VoIP линии. Това е възможно, тъй като Ethernet еволюира от първоначалните 10 Mbit/s до 1 Gbit/s реализация, която може да отговори на изискванията за качество на услугата на VoIP.

Конвергенцията в комуникациите позволява на компаниите да елиминират отпадъците в мобилната комуникационна система. Компаниите могат също така да спестят от месечни такси, междуградски телефонни такси и такси за услуги и такси за поддръжка.

Въпреки това, ако текущата честотна лента и скоростта на широколентовата връзка не са достатъчни, може да са необходими допълнителни разходи за подмяна на съществуващата инсталация. Коаксиалните кабели, използвани в по-старите системи (Ethernet беше въведен през 80-те години на миналия век), трябва да бъдат заменени с оптични кабели и трябва да се внедрят нови мрежови стандарти като въртящо се дърво и мрежови протоколи, за да се намалят системните повреди.

Друго предимство на Ethernet е възможността за разширяване на безжичната технология като WiFi, за да изведе свързаността на съвсем ново ниво. WiFi е основно безжичен Ethernet с универсален достъп и трябва само да добави точка за безжична VoIP връзка, за да извършва разговори в системата. WiFi работи без разрешение, но има възможност за прекъсване на връзката поради броя на безжичните устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *