Критерии, които трябва да имате предвид, когато избирате вашето бизнес VOIP решение

By | декември 3, 2022

Въведение във VoIP бизнес комуникациите

Мигрирането на вашите бизнес комуникации към VoIP (глас през интернет протокол) от наследена обществена комутируема телефонна мрежа (PSTN) или телефонна централа е добро бизнес решение, тъй като VoIP придоби одобрение като популярна комуникационна услуга. Бизнес VoIP решенията обаче се предлагат в много форми, от услуга за блокиране на VoIP разговори до услуга IP Centerx. Причината, поради която фирмите преместват комуникационните си мрежи към VoIP услуги, се основава на възможността да се правят евтини разговори и факсове. Разгърнат правилно, VoIP бизнес, независимо дали се управлява в малка, средна или голяма организация, може да доведе до повишена производителност и рентабилност.

Видове бизнес VoIP решения

Една опция за фирми, които искат да намалят разходите си за комуникация, е известна като прекратяване на разговори с глас през IP, където бизнесът може да спести до 50% от разговори в сравнение с PSTN. Тази услуга използва обществения интернет или частно управлявана IP мрежа, за да маршрутизира вашите бизнес разговори вместо PSTN, реализирайки значителни спестявания. Друга услуга за бизнес комуникация е известна като IP Centrex или Host Centerx услуга. Това може да се разглежда като услуга за превключване на PBX. Доставчикът на услуги, който изберете, предлага подобен на PBX интерфейс от техния „хост“ превключвател към техния POP на вашия съществуващ бизнес. Трябва да знаете какъв тип услуга е най-подходяща за вашия бизнес като част от вашия VoIP бизнес.

Насоки за оценка

Поради нарастващата популярност на VoIP за намаляване на разходите за бизнес комуникация, наскоро навлязоха много доставчици на услуги на пазара. С неотдавнашния приток на нови доставчици, често новите доставчици на услуги и търговци правят претенции за стойност и качество, които не могат да бъдат удовлетворени. Това ще ви накара да не сте доволни от бизнес VoIP услугата и ще има отрицателно въздействие върху решението ви да преминете. Поради тази причина е най-добре да направите „кратък списък“ с добре познати, утвърдени и надеждни доставчици на VoIP услуги. Надежден доставчик на VoIP услуги може да бъде всеки комуникационен доставчик със силен клиентски опит, телеком мениджъри и инженери, с две или повече години съответен опит.

Съображения при избора на вашия страхотен бизнес доставчик на VoIP услуги

Всички утвърдени VoIP оператори на пазара ще твърдят, че предлагат най-доброто VoIP бизнес решение. И така, как решавате кой да бъде във вашия „кратък списък“ и вземате окончателното решение да използвате вашето VoIP решение? Следните критерии трябва да се имат предвид при избора на най-добрия бизнес доставчик на VoIP:

1. Качество на гласа: Първият доставчик на услуги ще има множество POP (точка на присъствие) и софтуерни превключватели, което води до ниска латентност (известна още като забавяне) и позволява бърза връзка. Намаляването на латентността и трептенето (нестабилност по време на разговор) са два важни аспекта за предоставяне на висококачествени VoIP разговори и факсове. Друг важен параметър, който трябва да се използва за измерване на броя на гласовете, е MOS номерът на доставчика на услуги (среден резултат на мнение). MOS Scoring е тест за откриване на повиквания, първоначално разработен от Bell Companies за определяне на качеството на гласовите повиквания, като 1 е неприемливо, а 5 е успешно. Ширината на честотната лента на Voice over IP може да варира от 3,5 до 4,2 с помощта на кодека G.711. За разлика от това, при мобилните телефони се наблюдава съотношение от 2,8 към 3,2. За вашата бизнес VoIP услуга трябва да посочите минимум 4,0 MOS оценка от вашите потенциални клиенти, като целта е да бъде възможно най-близо до 4,4 (което се равнява на мрежова услуга за PSTN „качество на таксуване“). Яснотата е важен фактор във вашата оценка, който разделя средния доставчик на услуги от най-добрия.

2. Разходи: Една от най-трудните области, които може да са привлекли вашия бизнес да премине към VoIP услуга на първо място, беше намаляването на разходите за изпращане на съобщения. Уверете се, че имате ясна представа за броя на различните доставчици, които сте избрали да оцените. Поради скорошния бум в VoIP индустрията цените могат да варират. Не всички VoIP мрежи са създадени еднакви и вътрешните изисквания за разходи и печалба на доставчика могат да създадат широк диапазон от разходи. Също така се уверете, че сте договорили отстъпка въз основа на обема на разговорите, който се показва като MOU (минути за използване), които искате да изпратите на доставчика на услуги.

3. Мрежова интеграция: Всички бизнеси, работещи днес, разполагат с изградена телекомуникационна мрежа, за да посрещнат различните си телекомуникационни нужди. Мигрирането към VoIP услуга трябва да бъде безпроблемен и безболезнен преход за вашия бизнес. Доставчикът на VoIP услуги, който изберете, ще може лесно да интегрира вашата съществуваща услуга с VoIP, така че вашата мрежа да бъде минимално засегната по време на миграцията.

4. Богатство: Удивителен аспект на края на гласа по IP и IP услугите е широкият набор от допълнителни функции, които те позволяват да бъдат предоставени. Изчакване на повикване, пренасочване на повикване, тристранно повикване, бързо набиране, предварително зададени телефонни повиквания, дори видеоконференции (и много други) са налични, често срещу малко или безплатно, за да ви помогнат да постигнете целта си за увеличаване на производителността. Изберете доставчик, който предоставя функции и услуги, които отговарят на вашите бизнес нужди и ще добавят стойност към вашата организация.

5. Таксуване: Всички доставчици на VoIP услуги трябва да предлагат таксуване в реално време и техническа поддръжка, за да гарантират, че могат ефективно да управляват VoIP минутите, използвани от техните клиенти. CDRs (Call Detail Records) трябва да са налични за всяко обаждане, което те таксуват, което им позволява да контролират своята мрежа и да гарантират, че тарифите, за които се абонираш, се таксуват точно и последователно.

6. Резултати от теста: За да потвърдите твърденията за качеството на мрежата, вашата услуга и взаимодействието с потребителя, които в крайна сметка ще определят удовлетворението от вашата услуга, винаги трябва да пишете тест на живо от VoIP доставчик, който се преглежда. Тестът трябва да продължи поне 48 часа, за предпочитане по-дълго. Това ще ви даде добър преглед на предлаганите услуги и функции. По време на теста се уверете, че сте получили измерванията на ACD (средна продължителност на разговора), ASR (среден коефициент на успех) и PDD (закъснение след набиране), които също могат да се използват за сравняване на QoS (качество на услугата) на различни доставчици .

В крайна сметка трябва да изберете най-добрата VoIP услуга за вашия бизнес и вашия екип въз основа на вашата оценка, за да сте доволни от новия си VoIP бизнес. По този начин вие ще постигнете основните цели за преместване на вашите бизнес комуникации към VoIP за намаляване на разходите и подобряване на производителността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *