Мобилен VoIP – Технологичната революция за промяна на света

By | декември 2, 2022

Когато говорим за технологични промени, мобилният VoIP може да бъде трудна тема за обсъждане. Това е свързан с бизнес въпрос или спор относно използването или прилагането му.

Какво означава VoIP? Знаеше ли?

Вероятно сте чували термина „VoIP“ няколко пъти. Терминът е съкратен от „Глас през интернет протокол“. Той също така е проектиран като телефон за глас през IP.

Преди да започна основната тема, позволете ми да ви дам проста дефиниция на VoIP. Това е компютърен телефон, който ви позволява да извършвате телефонни обаждания от вашия компютър до всеки, независимо къде живее този човек по света. Използвайки VoIP, можете да осъществявате разговори от компютър към компютър, компютър към телефони (както стационарни, така и мобилни).

Два вида комуникация обикновено се поддържат от VoIP технологиите. Безжични/DECT/PCS протоколи за комуникация на къси разстояния или в кампуса, където всички станции са свързани в една и съща LAN. Защото за широкообхватна комуникация се използват 3G/4G протоколи.

Как работят VoIP телефоните?

Има няколко технологии или метода, чрез които мобилен телефон може да бъде интегриран във VoIP мрежа.

Например – Една технология превръща мобилния телефон в SIP (протокол за иницииране на сесия) клиент. След това използва мрежата за данни, за да изпраща и получава SIP (интерфейсни съобщения) съобщения. Гласовият канал използва мрежа за данни, за да изпраща и получава RTP или транспортен протокол в реално време.

Споменатата по-горе технология, която превръща мобилния телефон в стандартен SIP клиент, изисква мобилният телефон да поддържа IP комуникация поне с ограничени възможности. В това приложение или технология SIP може да се използва за широколентова IP безжична интернет връзка като EVDO rev A, 3G, Wi-Fi или WiMAX.

В друга технология, мек превключвател като шлюз се използва за свързване на SIP и RTP в SS7 (Система за сигнализиране № 7) мобилни мрежи. Тук може да се управлява от SIP сървър на приложения, който може да му предостави разширени SIP услуги.

Въпреки това, по време на комуникационния обмен, гласовият сигнал се преобразува в пакети данни и пътува през интернет през VoIP платформата. След това се преобразува в глас в приемащия край.

Как VoIP телефоните промениха технологията?

1) Първоначално технологията VoIP беше ограничена само до стационарни телефони и компютри. Но сега технологията се поддържа и от мобилния телефон. Какви функции има VoIP телефонът? Можете да използвате този телефон за нормални телефонни разговори, но той също има три опции за обаждане или функции, текстови съобщения и списък с контакти. Някои VoIP услуги също имат уеб камери. С това обикновено има бутон за препращане на други, когато сте на разположение, недостъпни, недостъпни или офлайн.

2) С VoIP телефон можете да говорите с всеки от всяка точка на света на най-ниската месечна/дневна цена за интернет.

3) Може да спести или намали 80% от разходите ви за разговори. Потвърдено е!

Мобилен VoIP бизнес – революция, която ще промени бъдещето

Често може да чуете или прочетете такива заглавия – „VoIP съобщенията се разрастват с големи темпове“, „най-добрата интернет телефония“ и т.н. Всички тези теми са верни, но днес искам да ви покажа някои статистики, за да ви помогна да разберете по-добре. от тези глави. Моля, имайте предвид, че в някои случаи цифрите, дадени въз основа на тези цифри, може да се различават значително, тъй като VoIP има различни функции. Но едно нещо е ясно. Пазарът на VoIP се разраства бързо и бързо в световен мащаб по отношение на абонати, приходи и трафик.

Нека се върнем към 2008 г. Глобалният VoIP пазар нарасна с 33% през 2008 г. до 30,8 милиарда долара (според някои експерти). IP-мрежовите услуги нарастваха през годината. Традиционните телефонни компании се противопоставиха на VoIP, защото се страхуваха да не загубят пари. VoIP бизнесът обаче непрекъснато се разраства. Успехът на компанията е повлиян от решението на Федералната комисия по комуникациите на САЩ да ограничи или ограничи количеството глас в интернет и ниската цена на тези услуги.

В друг доклад изследователският център каза, че собствениците на жилища в САЩ изключват своите VoIP телефони и броят им се увеличава с всеки изминал ден. През 2007 и 2008 г. пазарният дял на домашните или традиционните мобилни телефони спадна от 90% на 74%, а индустрията също спадна с 23% през следващите пет години.

В Европа ситуацията е подобна. Средно една четвърт от домакинствата са заменили абонаментите си за стационарни и мобилни телефони с VOIP. Процентите във Финландия (61%), Португалия (48%) и Източна Европа (39%) са доказателство за еволюцията на VoIP разговорите.

VoIP се разраства бързо в някои европейски страни. Броят на потребителите на VOIP е най-висок в Латвия (58%), Литва (51%), Чехия (50%), Полша (49%) и България (46%).

Когато говорим за VoIP бизнес, доставчиците на услуги също са важна тема за обсъждане. Много компании внедряват доставчици на VoIP услуги не само за да контролират разходите, но и за да осигурят уникално изживяване на своите клиенти. Това означава, че осигуряването на постоянно клиентско изживяване е много важно, за да се стимулират идеите и бъдещото развитие на всеки бизнес. Това е мястото, където VoIP превъзхожда.

Въпреки че много потребители на мобилни телефони отказват да използват VoIP телефони, експерти смятат, че това няма да продължи дълго и през следващите години VoIP ще бъде обичайно за мобилните телефони.

При тези обстоятелства мобилните оператори трябва да вървят напред с тенденциите и да позиционират мобилния VoIP като приоритетна услуга, наблягайки на качествената услуга и други функции с добавена стойност, за да устоят на ерозията на цените на гласа.

В заключение можем да кажем, че всеки има нужда от мобилен VoIP в ежедневието си. Така че доставчиците на VoIP услуги трябва да предоставят добри услуги, за да направят своя бизнес успешен.

Дългоочакваната еволюция на мобилния VoIP!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *