Плюсовете и минусите на VoIP за малкия бизнес – подходящо ли е за вас или не?

By | ноември 28, 2022

VoIP в бизнес среда може да работи много добре. Подробностите зависят от вашата съществуваща мрежа. Ако имате много сигурна мрежа с много трафик, тогава очаквайте марката да се срине. Опитайте да запазите гласовия си трафик в отделна мрежа от вашите данни и не забравяйте, че VoIP/SIP не е толкова защитен, колкото традиционните телефони.

Първо някои от плюсовете…. VoIP системите често струват по-малко за надграждане отново и отново от традиционното PBX оборудване и са по-лесни за поддръжка, докато местите, добавяте и променяте. Между другото, в повечето случаи не са необходими промени в конфигурацията, за да преместите добавките във VoIP мрежа. Много VoIP системи ви позволяват да използвате интернет за вашите изходящи повиквания, което може да намали сметката ви за дълги разстояния и да елиминира разходите за PRI или аналогови вериги за свързване към телефонната мрежа. VoIP също поддържа Unified Messaging, което включва имейл, гласова поща, IM и календар.

Въпреки това има някои недостатъци…. IP телефоните са по-скъпи от аналоговите телефони и имат повече мрежови изисквания, отколкото имейл и интернет. Въпреки че VoIP системите често имат по-добри характеристики от традиционните PBX системи, в 20 компании няма да видите много резултати, които бих очаквал.

Някои недостатъци са:

– Качество на звука (не всички ваши разговори ще бъдат толкова ясни, колкото нормална аналогова линия).

– Надеждност. Ако вашият интернет или системна мрежа прекъсне, вие оставате без вашия компютър и мобилен телефон.

– Основните функции понякога се таксуват от количка и могат да ви струват повече на потребител, отколкото смартфон.

– Интернет базираните VoIP решения изискват да закупите телефони (и свързаните с тях рутери) и да таксувате месечно за използване. Докато телефонната система (и всички нейни аксесоари) може да бъде платена за повече от 3 – 5 години, вие имате оборудването, системите и услугите.

Най-добрият начин да се определи осъществимостта на такъв ход би бил да се направи анализ на разходите за всяка опция и да се разгледат общите разходи и ползи от плана, предварително, за пет години и след това.

За малка компания това са сценариите, които могат да показват жизнеспособен VoIP бизнес:

– Вашата компания има няколко сайта и плаща за вериги на широкообхватна мрежа за свързване на сайтовете заедно и PRI вериги или линии Centrex за PSTN достъп.

– Имате няколко „дистанционни работници“, които работят от отдалечени/домашни офиси, а компанията плаща за домашните им телефони с междуградски и интернет.

– Вашата компания харчи голяма част от технологичния си бюджет за пътувания на дълги разстояния или международни разговори.

– Вашата компания има много пари и/или служителите постоянно сменят офисите си.

– Интегрирането на социалните медии и/или разговори, като конферентни разговори в движение, може да помогне на вашата компания да прави бизнес по-ефективно, така че може да повлияе на крайния ви резултат.

– Вашата компания планира да се премести на ново място и трябва да плати за кабел.

Освен това, бих казал, че VoIP може да бъде най-добрият ви избор. Една опция, която си струва да се обмисли, е шлюз, който предава аналогови повиквания, но преобразува VoIP повиквания към външни номера.

Не ме разбирайте погрешно, обичам да работя с VoIP, но ако текущата ви система не е повредена или поддръжката ви струва ръка и крак, може да не се наложи да превключвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *