Подновяване на телефонен номер чрез VoIP

By | февруари 16, 2023

Старите навици умират трудно. От години телефонният номер на човек е като името му в интернет. Някои хора пазят едни и същи телефонни номера през целия си живот. Когато се промени по някаква причина, има усещане за загуба и реални проблеми. В ерата на интернет обаче трябва да преминем към форма на идентичност, която е гъвкава, интелигентна и мобилна.

Помислете за ограниченията на настоящата система. За начало не е трудно да копирате номер на мобилен телефон от едно устройство на друго. Разбира се, понякога носим телефонен номер, но не винаги. Освен това не можем да имаме един и същ телефонен номер на няколко устройства едновременно. В днешния свят, където всеки носи две или три устройства наведнъж, необходимостта да останете свързани с едно нещо е от съществено значение.

Имейл адресът на дадено лице съответства на универсално призната сметка. Лесно е и може да се намери навсякъде по света с интернет. В допълнение, имейл протоколът улеснява различните доставчици на услуги да получават и изпращат имейли един от друг. Така че, ако имате акаунт в Gmail, това не ви пречи да изпращате или получавате имейл от някой, който има Yahoo! сметка.

За съжаление съществуват реални пречки пред приемането на нов стандарт. Телефонният номер е фиксиран в съзнанието ни. Особено когато става въпрос за телефонни разговори. С помощта на SIP VoIP е възможно да се свържете с лицето безплатно, като използвате неговия SIP адрес – който е много подобен на неговия имейл ID. Но докато повече хора не използват VoIP чрез SIP доставчици, ще трябва да се занимаваме с телефонни номера.

Въпреки че много доставчици на електронна поща вече предлагат безплатни разговори между едни и същи потребители, те трябва да работят заедно, за да направят възможна комуникацията между услугите. С други думи, искам да използвам интерфейса на Gmail, за да комуникирам с някой, използващ Yahoo!. Въпреки че е технически възможно, има много дребни детайли, които трябва да бъдат уточнени, които правят подобна връзка много трудна.

SIP протоколът обещава нов интерфейс, който може да свърже всичко заедно. Вече има опити за свързване на VoIP телефонни номера към SIP адреси в публичната база данни ENUM. Но пак това навлиза в политически и бизнес интереси, които са много важни за тях. Следващото десетилетие трябва да ни покаже дали VoIP ще се превърне в мощен фактор в мобилния живот на хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *