Предимства и недостатъци на VoIP

By | януари 22, 2023

Със сигурност сте чували за Voip. Но може да искате да знаете разликата между телефонните услуги за глас по интернет протокол (VoIP) и обикновена телефонна услуга (POTS). Ето някои отговори.

Има, разбира се, много добри причини да преминете от POTS към VoIP:

1. Те ​​са евтини. Евтин начин. От около $9,95 за основни услуги (все още много по-добри от POTS) до $39,95 за жилищни; Бизнес плановете обикновено варират от $49,95 до $99,95 и включват отделен номер на факс.

2. Безплатният VoIP „модем“ ви се изпраща от 5 до 10 дни; купете го в магазина, за да го използвате същия ден и VoIP компанията ще ви възстанови сумата или кредита ви.

3. „Допълнителни“ добре познати услуги: гласова поща, идентификация на обаждащия се, чакащо повикване, 3-посочни конференции, пренасочване на повиквания, повтарящи се повиквания, повикване, неограничени повиквания (местни и LD) – накратко, почти всеки начин, който някога е бил предлаган – парични добавки – с всяка POTS компания.

4. Без такси за входящи повиквания отвсякъде, за разлика от американските клетъчни доставчици; същото за „местни“ разговори (в зависимост от плана; някои използват месечни мобилни минути).

5. При VoIP „местен“ в Северна Америка почти винаги включва САЩ и Канада; други включват Западна Европа, части от Азия и части от Латинска Америка. За страните, които не са свободни, международните планове са достъпни за много ограничени LD компании. Или можете да правите случайни разговори без планове, които струват по-малко на минута от повечето LD планове. Това се отнася също – повече или по-малко – за VoIP услуги в Европа, Азия и другаде.

6. Не е необходим компютър, просто свържете стандартна телефонна линия от VoIP кутията към вашия стандартен мобилен телефон или мобилна станция.

7. Включете всеки телефонен жак в къщата – просто включете VoIP модема във всеки наличен жак, след като изключите вътрешното окабеляване на къщата си от POTS заземяването на телефонната кутия отвън, може би на предната стена. Това не е достъпно за жителите. Съжалявам.

8. Реални телефонни номера: За ниска цена (обикновено около $5), можете да имате телефонен номер в почти всяка местна област, така че приятелите или семейството да могат да се обадят на местния номер, който звъни на телефона ви. Не можете да го използвате за изходящи повиквания, защото това не е „истинска“ линия.

9. Евтини номера 800: Искате да направите безплатни за много обаждащи се, без да ви връщат парите? Повечето доставчици на VoIP предлагат евтини 800 номера – безплатни за обаждащия се, фиксирани месечни разходи за вас (варират, но обикновено $5 за първите 100 минути всеки месец, след това 4,5 цента или минути след това).

10. Свържете се с мен: Някои включват система, която, ако не отговорите, ще се обади на три или повече номера по ваш избор, последователно или едновременно, след което ще премине към гласовата поща, ако все още не отговорите.

11. И това е ГОЛЯМО: Вземете вашия домашен или офис „телефон“ със себе си, когато пътувате. Просто опаковайте VoIP модем в куфара си; при пристигане се свържете с всяка високоскоростна интернет връзка (хотелска стая, къща на приятел или роднина, летище, каквото и да е) и, бинго, можете да извършвате и най-важното да получавате обаждания, направени на вашия фиксиран телефонен номер. И това е вярно навсякъде по света (с такси в зависимост от това къде се намирате). Отидете в Бора Бора и някой, който се обади на вашия домашен или служебен номер в Де Мойн, няма да разбере, че не сте в Айова, когато отговорите; поканете някого и покажете вашите документи за самоличност както обикновено.

За всяко ин, разбира се, трябва да има ян – така че сега за обратната страна:

1. Ако имате кабелен интернет, вашата низходяща линия е 2 до 10 пъти по-бърза от вашата възходяща. В резултат на това можете да чуете някой да звъни като камбана и той изобщо няма да го чуе. Това ще ги накара да се обърнат към вас (те не знаят, че сте там) или да ви помолят „слезте от високоговорителя“ или „оставете телефона си и направете истинско обаждане“. И те са учтиви.

VoIP индустрията настоява, че 256K е достатъчно за качество на звука; не изглежда да е така при реална употреба. Има начини да решите този проблем, ако получите правилното VoIP изживяване.

2. Високоскоростните връзки варират в зависимост от много фактори, от това колко потребители споделят кабела до това колко далеч е той от най-близкия DSL бустер възел. Което означава, че от ден на ден, дори и за разговори, качеството на VoIP ще варира и – понякога драстично.

3. Когато никой не говори, настъпва „мъртва“ тишина, която кара много хора да свикнат с лекото „бръмчене“ на симптома POTS, да си мислят, че връзката е прекъсната. Ако не искате постоянно да чувате „там ли сте вече?“, обяснете това на всички в началото на всеки разговор.

4. Ако се опитате да „активирате“ нова кредитна карта, като се обадите през VoIP, компютърът от другата страна може да настоява, че не се обаждате на домашния си телефон. „Защо?“ е въпрос без отговор от доставчиците на VoIP.

5. Не позволявайте на никого да ви накара да мълчите. Ако вашата VoIP услуга не чуе нещо по тази линия за няколко минути (колко изглежда варира), може просто да ви прекъсне връзката, предполагайки, че телефонът ви няма мишка.

6. Ако вашият сигнал нагоре не е достатъчно силен, вашето обаждане няма да премине, което води до екран „Вашето обаждане не може да бъде завършено в момента“.

7. Понякога вашият VoIP ще спре да работи. Процесът варира леко от доставчик до доставчик, но обикновено включва прекъсване на връзката и възстановяване на VoIP модема, рутера, кабелната/DSL връзка, следвайки процедурата, предоставена от VoIP компанията.

8. Последно – и най-лошото: Ако интернетът ви прекъсне по някаква причина, нямате телефон. Всеки, който разчита на VoIP, е силно насърчаван да поддържа мобилен телефон (не забравяйте, че можете да настроите VoIP да се обажда на вашия телефон, ако не отговаряте на VoIP линията).

Извод: Търговският VoIP е истинска телефонна услуга, за разлика от компютърните „пратеници“ или Skype (които ясно заявяват, че не са телефон); противоречащи знаци, без да включва видео (все още) и много грешки, които трябва да бъдат разрешени. Въпреки това, като спестявате от 30 до 100 долара на месец, тези проблеми не са толкова големи, че да не можете да се научите да живеете с тях. Това е малко караница за вашия офис, но добавете мобилен телефон към вашия бекенд и скоро ще се присъедините към редиците на потребителите, които са преминали към VoIP, без намерение да преминат към POTS.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *