Предимства и недостатъци при използването на VoIP телефони

By | декември 16, 2022

Имайки предвид всички интернет приложения, трябва да се признае, че едно от най-модерните е телефонната услуга Voice over Internet Protocol (VOIP). Основното предимство на VOIP е, че спестява много пари от телефонни сметки, тъй като разговорите се насочват през интернет.

Това не означава, че VoIP няма своя дял от предизвикателства. Ето защо, преди да решите да използвате VoIP телефони, е важно да разберете плюсовете и минусите на VOIP.

Предимства на VoIP

Основното предимство на използването на VOIP е да спестите много пари. Да, налични са различни видове VOIP системи и сумата пари, която ще спестите, зависи от избрания от вас план. Някои VOIP системи ще ви позволят да осъществявате обаждания до други, които също използват VOIP, докато други VOIP системи ще ви позволяват да осъществявате повиквания до всеки, който има телефон.

VOIP разговорите от компютър към компютър са безплатни, с изключение на първоначалната цена на софтуера и месечния абонамент. Но мобилните телефони струват повече, но по-малко от цената на телефон за осъществяване на разговор.

Следващото предимство е броят на функциите като пренасочване на повиквания, гласови повиквания и трипосочни разговори с тяхната VOIP услуга. Това е функция, предоставена от доставчиците на VoIP услуги. Но VOIP има много повече полезни функции от стандартните. Някои от тези интересни функции включват Speed ​​​​Dial, Find-me-follow, Do Not Disturb, Пренасочване на обаждания, Безплатни номера, Блокиране на ID на обаждащия се, Двоен център за обаждания, Специално обаждане, Подобрена гласова поща, Избор на код на региона, Анонимен. Блокиране на обаждания и др.

Някои VOIP услуги са базирани на компютър, където говорите с помощта на микрофон, свързан към вашия компютър. Компютърно базираният VOIP е много интерактивен и можете да предавате видео в допълнение към глас – което означава, че можете да видите човека, с когото говорите. Освен това компютърна VOIP система ще ви помогне да споделяте данни и други приложения с хората, с които говорите.

Друго предимство на VoIP е преносимостта. VOIP телефонът има адрес, който е различен от вашия телефон и това означава, че можете да носите своя VOIP телефон където и да отидете и да го използвате, ако на това място има широколентов интернет.

Това е чудесна възможност за фирми, които имат работници на място, които пътуват много в бизнеса. Въпреки че услугата не е толкова добра, колкото мобилен телефон, тя често е по-евтина и работи в райони, където мобилният телефон може да не работи.

Недостатъци на VoIP

Основният недостатък на VOIP е неприятният звук, въпреки че са направени много подобрения. Въпреки това, с достатъчна честотна лента и надеждно оборудване е възможно да получите отлично качество на гласа от VOIP система.

Говори се, че проблемите със закъснението могат да причинят сериозни проблеми за VOIP системите. Данните трябва да стигнат до приемника толкова бързо, че да могат да бъдат събрани, преди някой друг да забележи големия пробив. Но липсата на налична честотна лента може да причини проблеми на VOIP системите.

Производителите на VOIP са предприели подходящи мерки за намаляване на изискванията за честотна лента. Но истината е, че изискванията за честотна лента са намалени с помощта на различни алгоритми и тези алгоритми за компресиране донесоха свои собствени проблеми.

Има още един основен проблем с VoIP системата и той е свързан със съвместимостта. Когато става въпрос за VOIP разговори от компютър към компютър, няма единен единен или универсален стандарт. Тъй като някои VOIP системи са патентовани по природа, те позволяват обаждания само към други, използващи същия софтуер, но не и към други.

Следващият недостатък на VoIP системата се дължи на компресията и времето на престой. Компресирането на данни консумира допълнителна енергия и качеството на звука се влошава. Някои алгоритми за компресия също причиняват проблеми с ехото. Ехото се филтрира, но филтрирането също така губи повече енергия. Разбира се, компресирането и филтрирането на данни е по-голям проблем за VOIP компютрите, отколкото за VOIP телефоните.

Ако мислите за компютърна VOIP система, тогава проблемът е, че не можете да изпращате или получавате повиквания, освен ако компютърът не е включен и VOIP софтуерът работи. Повече от всичко друго, VOIP система (компютър или базиран на VOIP телефон) може да спре по време на прекъсване на захранването, за разлика от традиционните телефони. И накрая, услугата 911 не работи добре на VOIP телефон по някои технически причини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *