Типове и стандарти на микровълнови радиочестотни връзки

By | февруари 5, 2023

С навлизането и разпространението на радиочестотни безжични връзки никога няма да сте на място, където не можете да се свържете с интернет. Има три основни типа безжични радиочестотни връзки, с изключение на радио и видео предаване. Те са разделени на типове устройства, които могат да се свързват с тях и включват клетъчни, Wi-Fi и Bluetooth. Системите за предаване могат да включват антени в кула, микровълнови чинии и малки компютърни приемо-предаватели.

Видове безжични радиочестотни връзки

Wi-Fi, Bluetooth и клетъчната мрежа са трите основни вида безжични комуникационни системи. Клетъчните системи са по същество клетъчни телефони и клетъчни адаптери. Wi-Fi, независимо дали е локална, градска или безжична мрежа, поддържа устройства, свързани с Wi-Fi, като настолни компютри, лични цифрови асистенти и смарт телефони. RF връзките, базирани на технологията Bluetooth, позволяват на устройства с активиран Bluetooth като мобилни телефони, PDA и преносими компютри да се свързват към интранет или интернет. Много градове предоставят достъп до интернет чрез базирана на Wi-Fi градска мрежа на всеки, който се намира на място, където Wi-Fi сигнал може да бъде получен с достатъчна сила.

Консолидирани стандарти

Безжичните радиочестотни връзки се основават на международни стандарти, които управляват различните аспекти на връзката. Например, повечето устройства, които имат Wi-Fi, използват оборудване, проектирано да работи със стандартите 802.11 G или N. Този стандарт контролира честотата на използване като предаване и приемане, комуникационни протоколи, сигурност и захранване на предаватели. Повечето мобилни системи са базирани на мрежи от трето или четвърто поколение, които работят по стандарта за глобална система за мобилни комуникации. С правилните антени тези два вида системи могат да работят на големи разстояния. Bluetooth е технология с малък обсег, която е чудесна за поддържане на връзка между мобилни устройства и домашни или офис компютри.

Видове антени, използвани в безжичните радиочестотни връзки

По принцип почти всичко, което провежда електричество, може да се използва като антена. Действителните антени обаче са оптимизирани, за да осигурят по-добри резултати при предаване и приемане. Мобилните устройства, които работят на по-големи разстояния, често използват специално проектирана антена, монтирана на високи кули, за да постигнат по-голямо покритие. Има обаче и ретранслаторни антени, предназначени за използване на закрито, които се монтират на покрива и не са по-големи от компютърна мишка. Wi-Fi антените, използвани в точки за достъп и рутери в домовете, са направени от гума с тел вътре и са с дължина 6 на 8 инча и около една трета от инча в диаметър. Външните Wi-Fi антени са или високи кули, които са проектирани да разпространяват множество сигнали, или микровълнови антени за изпращане и получаване на сигнали на пряка видимост. Това често се използва, за да позволи на мрежите в две сгради да комуникират една с друга без смущения и сигурно. USB Bluetooth адаптерите обикновено не са по-големи от рамка за картина.

Поддържане на безопасност на RF безжичните връзки

Ако вашата компания използва радиочестотни връзки в мрежата, сигурността на данните трябва да бъде приоритет. Всеки тип използвана система има вградена сигурност. Wi-Fi и Bluetooth използват протоколи за сигурност като протокол за безжичен достъп, протокол за безжично шифроване и удостоверяване с парола. С WAP- и WEP-базирана защита, потребителите трябва да знаят името на безжичната мрежа, към която се свързват, и паролата или ключа за криптиране. Името на мрежата трябва да бъде известно, преди потребителят да може да се опита да се свърже с нея. Паролата или ключът за шифроване се изпращат по време на ръкостискането и удостоверяването. При Bluetooth, когато две устройства се „идентифицират“ едно друго, устройството, което инициира връзката, трябва да предостави подходяща парола (обикновено четири цифри) на устройството.

Една добре проектирана и използваема безжична RF връзка може безпроблемно да се интегрира в корпоративни мрежи, осигурявайки свързаност между мобилни и настолни устройства.

Category: GPS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *