Управлявайте вашата VoIP телефонна система!

By | януари 27, 2023

За последната компания един от най-трудните аспекти на управлението на разгръщането на VoIP е въпросът за „управление на промените“ и техническа поддръжка. Почти всички внедрявания на VoIP днес са предизвикателство както за системните администратори, така и за техническите услуги и екипите за поддръжка. Днес не само технологията се движи по-бързо, отколкото служителите ви могат да се справят, тя засяга толкова много други области на вашия бизнес, че е трудно да се наеме един човек, който може да направи всичко. От настолни компютри до виртуализация, софтуер за сървър и настолен компютър на Microsoft, системи за центрове за данни до решения за възстановяване след бедствия и непрекъснатост на бизнеса, техническата поддръжка се превърна в предизвикателство за всяка голяма или малка компания.

Не забравяйте да закупите нова VoIP система? Намерихте ли партньор, който има необходимата техническа дълбочина или откъде пазарувате евтино оборудване? Това е пощенската услуга, където ще разберете колко струва системата! Обмислете следващото си надграждане на ShoreTel от версия X на Y. Имате ли план за управление на промените? Вашият партньор ли е? Конфигурирането и управлението на промените са толкова важни за дизайна и техническата поддръжка на вашето VoIP решение, колкото управлението на проекта беше за първоначалното внедряване. Какви инструменти са налични, за да поддържат конфигурацията на вашето внедряване на VoIP, защото може да стане много сложно много бързо.

Например, каква версия на Microsoft Server използвате? 32 или 64 битов е? Работи ли на хардуер с достатъчно памет, NIC карти, процесори и капацитет за съхранение? Сменяно ли е? Каква версия на хипервайзор използвате и ще изисква ли вашата нова версия на ShoreTel да надстроите операционната си система в допълнение към сървърния софтуер на ShoreTel? Колко сървъра могат да бъдат надстроени в допълнение към HQ сървъра и всички DVM? Всички една и съща версия на ОС ли са или е 32-битова и 64-битова? Какво ще кажете за сървърите на приложения, като например сървър за запис? Какво се случва, когато сървърът за запис не успее да надстрои до необходимия размер на ОС, за да поддържа нова версия на ShoreTel? Какво ще кажете за VPN сървър?

Не говорихме ли за компютърни системи? Vista, XP, Windows 7/8? Имаме ли 32-битов или 64-битов или комбинация? Кои Mac компютри са в микса? Само връзката с браузър кара големия човек да пие! Microsoft Office 2003, 2010, 2012? Outlook? Обменно сътрудничество? Active Directory? Конектори за продажби? Тези нови устройства ще бъдат ли остарели? Имате нужда от нова екипировка? Имаме ли прикачени файлове, за които сме загрижени? Необходим ли е TAPI за някое от тези приложения? Как най-новата версия на SIP ще повлияе на доставката? Apple, Android, безжична връзка, мобилност?

Списъкът със зависимости е обширен и планирането на надграждане изисква внимателно обмисляне и планиране. Нуждаете се не само от ясно изложение на работата, списък със задачи, но и от план за „връщане“. Достатъчно голям ли е прозорецът за редактиране? Потребителската група била ли е информирана? Управлението на конфигурацията е предшественикът на управлението на промените и двете дисциплини изискват задълбочено планиране и последващи действия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *