Asterisk срещу Cisco – Avaya VOIP телефонни системи

By | декември 4, 2022

VoIP или Voice Over IP, новите безжични комуникации работят чрез извършване на телефонни обаждания, преобразуване от аналогови сигнали в цифрови и изпращане на тези сигнали през IP или широколентова мрежа и накрая ги прекъсват в PSTN. Таксите за разговори са значително намалени с помощта на тази технология. Предимството е, че софтуерът, емулиращ телефона, може да бъде зареден на вашия лаптоп, като по този начин ви помага да получите достъп до неговите услуги дори когато пътувате.

VoIP използва SIP (Session Initiation Protocol), технология peer-to-peer, която позволява на компютрите да комуникират, без да се налага да правят повиквания през друг терминал. Следователно провеждането на разговори от един телефон с активиран SIP към друг ще ви струва много пари.

Системата Asterisk идва със сървър на Asterisk, който управлява неща като телеконференции, гласова поща, опашки и съхранение на музика. Твърдият телефон е цифров телефон, който има Ethernet жак за свързване със сървър чрез SIP протокола. Те, включително безжичните, не са много скъпи. Софтуерът е вграден в софтуер и може да бъде свързан към компютър. Star работи предимно на Linux, операционна система с отворен код.

Cisco има решения за телефония, които са свързани в мрежа и работят на рутер. Те са мащабируеми и работят добре в среди с много потребители в много среди. Пакетът UC500 е пакет от услуги като рутери, комутатори, сигурност, телефония и безжични функции в едно устройство. Това значително намалява разходите, които компанията планира да направи това. Cisco CallManager Express използва SIP за свързване на повиквания през интернет и има интерфейс UC 500, за да го направи приложим за средни предприятия. Допълнителните функции включват пейджинг, интерком, ICMP и група ограничения за потребителски повиквания.

Avaya IP Office използва IP технология за предоставяне на гласови комуникации и данни, комуникации и управление на клиенти на множество места с 2 до 300 души.Тя ви помага да работите отвсякъде, да организирате срещи, да интегрирате софтуер, да измервате и подобрявате удовлетвореността на клиентите с едно натискане на бутон . Той е рентабилен, защото намалява разговорите на дълги разстояния, таксите за срещи, поддържа отдалечени работници и помага да поддържате бизнеса си по-свързан и иновативен.

Тези три фактора могат да бъдат сравнени въз основа на няколко критерия:

• Брой разширения: Asterix може да поддържа до 100, докато Cisco и Avaya могат да преминат към 360 разширения за поддръжка на големи организации. Това позволява мащабируемост и помага за намаляване на разходите във времето.

• Безплатен софтуер: Asterisk е безплатен софтуер и работи на Linux сървър. Това прави телефонната система по-евтина от Cisco или Avaya, които използват предимно рутери и комутатори за комуникация.

• Инсталиране и поддръжка: Asterisk е мечтата на разработчиците, тъй като е с отворен код и може да бъде модифициран по желание. За крайния потребител обаче това може да бъде опасно. Поддръжката и услугите са добри с Cisco и Avaya, които са утвърдени имена на пазара.

Това, което важи за Asterisk, е неговата цена. Въпреки това, не винаги е необходимо да се гледа първоначалната цена на продукта. Други фактори като мащабируемост, интеграция на едно устройство с други съществуващи устройства, съвместимост и дългосрочни разходи трябва да бъдат взети предвид при избора на един продукт пред друг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *