GPS и RTK-GPS: Сравнение

By | февруари 18, 2023

Глобалната система за позициониране (GPS) е глобална сателитна навигационна система. GPS системата е разработена от Министерството на отбраната на Съединените щати. Създадена е през 1973 г., за да създаде по-добър начин, който да замени предишния начин.

Конвенционалните сателитни приемници сравняват сигнала, изпратен от сателита, с вътрешно генерирано копие на същия сигнал. Приемникът трябва да забави сигнала, за да съвпадат двата. Закъснението е времето, необходимо на сигнала за получаване на сигнала и може да се използва за определяне на разстоянието от сателита.

Точността на измерването се основава на мощността на приемника да сравнява точно двата сигнала. По принцип приемниците могат да съпоставят сигнали само с около 1% от бита. Това означава, че приемникът ще бъде точен до 0,01 микросекунди, тъй като GPS системата предава бит на всеки 0,98 микросекунди. Що се отнася до разстоянието, това е с точност до 3 метра. Някои резултати обаче водят до грешки и точността на некоригирания сигнал е около 15 метра.

Кинематиката в реално време (RTK) се основава на използването на измервания на носещата фаза на GPS сигнала, където една референтна точка предоставя координати в реално време. Това позволява сантиметър точност. RTK може да се използва и с руския GLONASS, китайския Compass или Galileo на Европейския съюз. Carrier-Phase Enhancement или CPGPS е друго общоприето име за RTK GPS.

RTK системите използват една базова станция заедно с мобилен телефон. Базовата станция също излъчва частта от носителя, която е измерила. Мобилните телефони сравняват собствените си измервания с тези, получени от базовата станция. Това позволява на модулите да изчисляват относителната си позиция с точност до милиметър. Действителната точност обаче е ограничена до началната точка. Като цяло това позволява точност от 1 сантиметър хоризонтално и 2 сантиметра вертикално.

Тъй като за точността е необходима връзка с базова станция, RTK има ограничени приложения в общата навигация. Все пак е добър за анализ. Началната точка е на известно място, което е проверено. Мобилните телефони, свързани към базовата станция, могат да създадат точна карта чрез измерване на координатите на точката.

Бързият статичен GPS е един от най-точните GPS методи. Необходими са два GPS приемника. Единият приемник остава на контролната точка, докато другият бавно се премества от една точка в друга. Сесиите се провеждат във всяка точка, но времето е много по-кратко от обикновените проучвания. GPS данните се записват непрекъснато и се актуализират по-късно с помощта на GPS софтуер.

Category: GPS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *