GPS кражба на луксозни яхти и етични проблеми

By | декември 8, 2022

Знаем, че нашата технология не е толкова безотказна и надеждна, колкото очакваме да бъде, когато наистина имаме нужда от нея. Виждали сме, че не успява да причини влакови катастрофи, самолетни катастрофи и дори круизни кораби от най-висок клас, които се разбиват на земята. Видяхме как нашите космически ракети се изчерпват и бяхме предупредени, че нашите електрически коли, лаптопи и друго оборудване може да изгорят в пламъци всеки момент. Ние се доверяваме на цялата си технология, но само до известна степен. Да, и може би това е умно – вземете GPS например – да, нека поговорим за това?

Имаше критична статия в International Business Times, наречена; „GPS тероризъм: Хакерите могат да използват технология за местоположение, за да отвличат влакове, самолети“, от Райън У. Нийл, публикувано на 29 юли 2013 г. В тази статия откриваме студент по компютърни науки, който много се интересува от хакване на луксозна яхта. Той взе своята GPS навигация и успя да нареди на лодката да отиде където иска. Това е чудесно за самохвалство, като се има предвид, че предстои измамна конвенция, но също така показва тъмна страна, хакери-хейтъри, дори тероризъм.

Ако хакерите успеят да хакнат GPS на бездомни кораби, особено големи с функции като подводници, подводници, големи резервоари или различни товарни кораби, те могат да навредят на света. Да не говорим за малка опасност за околната среда. Кораб, който потъва на входа на пристанище или марина, може да причини сериозни проблеми. Помислете за Панамския канал, Суецкия канал или дори Хюстънския канал. Ами ако някой се качи на луксозна яхта и се опита да се качи на боен кораб?

Не, нанесените щети може да не са толкова зле, колкото си мислите, защото бойният кораб е много мощен. Дали капитан на военен кораб би казал да се стреля, ако корабът е на път да се сблъска с подводница? Щеше да има пълното право да го направи, но щеше ли да посмее? Ами ако на борда има известни приятели и семейство?

Ако всички луксозни яхти навсякъде имат една и съща GPS система, а повечето от тях имат, тогава всички те са изложени на риск сега. Тези специални GPS системи често се инсталират на товарни кораби, така че да могат да се разминават през нощта, без да се сблъскат, или да навигират много близо до бурно море без риск от сблъсък.

Със сигурност това би било мечтата на един терорист, нали? Няма ли да е по-добре, ако този абитуриент не уведоми медиите или не каже на всичките си приятели заради хвалбите си? Не би ли било по-добре, ако не го правят, или ако могат просто да работят с GPS компанията, с която работят, за да им помогне да поправят системата си? Някои хора използват много лоши идеи, за съжаление всички трябва да платим за това един ден. Един компютърен учен би трябвало да направи това по различен начин. Това, което се случи, не е приемливо. Моля, обмислете всичко това и помислете.

Category: GPS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *