GPS проследяване на мобилни телефони – проблеми с поверителността

By | ноември 17, 2022

Въпреки че има много предимства от GPS проследяването на мобилни телефони, има и опасения за поверителността. Тъй като все повече и повече хора носят телефоните си със себе си през цялото време, те могат да проследяват точните движения на всички хора. Това история на Big Brother ли е и кой може да разбере повече?

GPS проследяването на мобилен телефон може да бъде полезно в много области на живота, особено при спешни случаи. Представете си как се случи пътнотранспортно произшествие, когато пострадаха хора. Обаждането на 911 от мобилен телефон с GPS може значително да ускори пристигането на службите за спешна помощ, ако GPS сигналът от мобилния телефон може да определи местоположението. Само тази функция може да спаси много животи.

Поради тази причина FCC е наложила доставчиците на безжични мрежи да предоставят GPS информация за местоположението за 911 обаждания. Това е известно като E911. По принцип това не се различава от обаждане на 911, направено от стационарен телефон, тъй като стационарният телефон е присвоен на адрес и службите за спешна помощ могат незабавно да бъдат изпратени на този адрес.

Разликата обаче е, че стоките не се движат, а проследяват GPS-а на телефона и регистрират ежедневните движения на лицето, и това доведе до опасения за поверителността относно това кой има достъп до такива тайни.

Законът за E911 обаче е ясен. Той позволява на операторите да предоставят информация за контакт на трети страни само за e911 спешни повиквания, но не и при други обстоятелства без съгласието на собственика на мобилния телефон.

Поверителността на GPS проследяването на телефона също беше подкрепена от няколко скорошни случая. Скорошни съдебни дела отказаха искания на полицията за получаване на GPS данни от компании за мобилни телефони за заподозрени. Съдилищата са постановили, че Конгресът не е разрешил проследяване на земя без конкретни доказателства за неправомерни действия и тази причина не би била достатъчна причина за публикуване на записи.

Тези разработки ще гарантират, че ползите от GPS проследяването на мобилни телефони няма да бъдат компрометирани от проблеми с поверителността и че неговото дългосрочно и полезно бъдеще е защитено.

Category: GPS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *