GPS устройства за проследяване – тийнейджъри срещу родители, правоприлагащи органи срещу нахлуване в поверителността

By | ноември 19, 2022

GPS устройствата за проследяване имат много приложения, много от които са полезни. GPS устройствата обаче понякога имат проблеми с поверителността, които понякога могат да доведат до противоречия.

Автомобилни превозни средства с GPS устройства за проследяване

Ще откриете, че има много големи и малки компании, които използват GPS устройства за проследяване, за да проследяват местоположението на техните превозни средства. Повечето транспортни компании могат да ви кажат къде са всичките им камиони във всеки един момент. По същия начин таксиметровите компании и компаниите за ремонт на автомобили имат способността да проследяват местоположението на своите превозни средства, така че да могат да ги изпращат по ефективен начин.

Въпреки това има хора, които смятат, че това дава на компаниите, които изберат да използват GPS устройства за проследяване, повече, отколкото им е необходимо за техните шофьори. Например транспортните компании имат способността да проследяват колко време е прекарал шофьорът на пътя, колко често спира да спи или да яде и дали е предприел непланирани пътувания.

Изпращачите в тези компании може да знаят лична информация, която не е тяхна работа, като например шофьорът да обядва на едно и също място всеки ден, а не там, където живеят. Някои хора смятат, че това е нахлуване в личния живот.

Тийнейджъри с GPS проследяващи устройства

Има някои родители, които използват GPS устройства за проследяване, за да знаят местоположението на своите тийнейджъри. Те могат да изтеглят софтуер за GPS проследяване за телефоните на своите тийнейджъри или могат да поставят GPS устройство за проследяване някъде в колата си. Младите хора могат или не могат да знаят, че родителите им се грижат за тях.

Вероятно има много млади хора, които смятат, че това е неудобство и нахлуване в личното им пространство.

GPS устройства за проследяване и наблюдение

Минават ли ви мисли, ако вашият съпруг има любовна връзка? Искате ли да знаете какво е намислил вашият зет? Ако поставите скрито GPS устройство на колата им, ще знаете къде отиват с колата си. Може би трябва да стигнете до собственото си заключение какво всъщност правят там.

Има много хора, които биха се съгласили, че това би било нахлуване в личния живот и малцина биха се обидили, ако знаят или подозират, че ги преследвате. Нещата стават малко по-сложни, когато полицията използва GPS устройства за проследяване.

GPS устройства за проследяване са използвани от полицията за разкриване на престъпления. Пример за конфликт между служене на правосъдие и нахлуване в личния живот; каза, че полицията е инсталирала GPS устройство за проследяване в колата на заподозрян като убиец. Те успешно проследяват убиеца, докато той несъзнателно ги води до гробовете на жертвите. Това нахлуване в личния живот ли е? Трябва ли на държавни служители да бъде позволено да използват GPS устройства за проследяване по този начин?

Например, ако полицията трябва да получи заповед за обиск от съдия, за да използва GPS устройство за проследяване, трябва ли частен гражданин да може да използва технологията без заповед? Трябва ли на обикновените граждани да бъде позволено да използват GPS технология? Понякога правото на личен живот и правото на информация са в конфликт, това е един път.

Всички технологии имат морални последици, с които отделните хора и обществото като цяло трябва да се справят. Поверителността е социален проблем, с който сме принудени да се справяме, когато използваме GPS технология.

Category: GPS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *