Packet Tracer на Cisco предлага многопотребителска VoIP лаборатория без разходи за захранване

By | февруари 15, 2023

VoIP става все по-важна част от корпоративните системи и търсенето на опитни инженери с VoIP познания нараства. Поради недостига на обучени инженери, Cisco добави CCNA Voice към своите програми за сертифициране. Cisco добави две страхотни функции към техния софтуер за мрежов симулатор Packet Tracer, които, комбинирани, дават на учителите възможността да създадат учебна среда за VoIP класна стая, която не изисква допълнително оборудване извън софтуера за мрежова симулация. Тези две функции са способността да поддържа многопотребителски и VoIP Labs. Някои симулационни софтуери като Boson и GNS3 поддържат вътрешно само една от тези функции, но не и двете. Boson предлага VoIP поддръжка, включително VoIP устройства като IP телефон 7940, но няма поддръжка за много потребители. GNS3 има поддръжка за много потребители и поддържа VoIP през рутери и Call Manager Express (CME), но няма IP хардуер, така че изисква да закупите IP телефон като Cisco 7940, който можете да намерите в eBay за около $75. GNS3 също няма поддръжка за динамично редактиране. Според мен това дава ясно предимство на Cisco Packet Tracer пред конкуренцията.

Ключът към осигуряването на VoIP лабораторна среда в класната стая е възможността да се използва Packet Tracer. Като позволява на множество компютри, работещи с Packet Tracer на Cisco, да се свързват към паралелна WAN, използвайки портове за локална мрежа (LAN), това дава възможност на студентите да създават свои собствени лаборатории и да свързват лабораториите към паралелна WAN, сякаш са в реална среда, и с помощта на сензор в „евтините слушалки, които могат да извършват телефонни разговори с други ученици през същата WAN.

Симулирана WAN среда ще бъде създадена с помощта на Packet Tracer на компютъра на учителя и също така ще осигури симулирана интернет връзка с WEB и пощенски сървъри, до които учениците могат да имат достъп и да изпращат имейли, сякаш са свързани към истинския интернет.

Въпреки че Packet Tracer на Cisco не поддържа целия Call Manager Packet Tracer на Cisco, поддържа напълно възможностите на VLAN на IP телефона Cisco 7940, за да позволи на потребителя да създава VLAN за глас и данни. Освен това ще помогне на ученика да се научи как да организира телефонни разговори и да се обажда на приятели. Осигуряването на същите неща с истински хардуер ще изисква два рутера, като един 1760V и CME, два 3524 комутатора и два IP телефона 7940. Това ще струва $750 на eBay за всеки студент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *