WiMax, VoIP и столична мрежа

By | февруари 3, 2023

Предстоящият стандарт IEEE 802.16, известен като WiMAX, обещава да осигури достъп до последната миля безжичен интернет, който може да пренася по-сложни приложения, като VoIP и видеонаблюдение, в градските мрежи, както и в селските и градските райони. WiMAX се счита за разрушителна технология, която е разработена като алтернатива на DSL линията и коаксиалната технология и нейния наследник 802.16e, мобилни мрежи.

Световната оперативна съвместимост за Microwave AXcess ще работи в лицензирани и нелицензирани честоти, използвайки почти линия на видимост (NLOS) и оптични системи, разширявайки широколентовото покритие до градове безжично чрез метро мрежи. В допълнение, поради своята достъпност и лекота на инсталиране, wimax е една технология, която може да преодолее цифровото разделение, свързвайки слабо развитите и селските райони на по-ниска цена, отколкото използването на кабели.

WiMAX и WiFi сравнение

Разпространението на безжични локални мрежи в бизнеса и появата на обществени WiFi горещи точки в обществени зони, летища, хотели и ресторанти, стават все по-важни за осигуряване на мобилност за бизнеса и потребителите. Благодарение на отворените стандарти, ръководени от комитета 802.11 и WiFi Alliance, WiFi технологията пуска корени в нашето общество. WiMAX се планира да подобри WiFi.

Въпреки че тези две технологии може да звучат подобно, те се основават на техните концепции за проектиране за напълно различни задачи. WiFi е стандарт с малък обхват, предназначен основно като разширение на локална мрежа (LAN), за да осигури мобилност на потребителя. Работи на нелицензирани турове и може да достигне височина от около 100 метра, в зависимост от препятствията. Обикновено една точка за достъп ще бъде свързана към фиксирана мрежа, или кабелна LAN, или DSL/кабелна широколентова връзка, и разстоянието може да бъде удължено чрез добавяне на подходяща отдалечена точка за достъп.

WiMAX, от друга страна, е проектиран да работи като операторска мрежа или доставчик на безжични интернет услуги (WISP), покриващ всички градове и региони с подобен на DSL широколентов интернет. Покритието при идеални условия може да достигне разстояние от 50 км, но в действителност е равно на 5 км за потребители с NLOS клиентско оборудване (CPE) или до 15 км с CPE, свързан към външна линия на видимост.

Като стара стандартна технология 802.11 WiFi се използва в мрежеста топология за покриване на големи области като колежи и общини, например за свързване на терминали на полицейски коли към тяхната база данни. Предстоящият 802.16 WiMAX ще бъде подходящ за други големи внедрявания и ще допълва частните WiFi мрежи, като предоставя евтина и сигурна интернет връзка за данни и глас.

WiMAX стандарти: фиксирани, номадски и мобилни

Стандартът 802.16, разработен от IEEE, се фокусира върху безжични мрежи, които работят в честотния диапазон от 10 GHz до 66 GHz. В началото само стандартните сигнали бяха адресирани в спектъра и се поддържаше многоканална оптична технология, базирана на OFDM като стандарт. По-късни промени добавиха честотната лента от 2 GHz до 11 GHz към спектъра и включиха поддръжка за технология без пряка видимост и мерки за качество на услугата (QoS), които са необходими за приложения с критично време като глас и видео.

Изменението, известно като 802.16-2004(d), актуализира всички предишни изменения и добавя допълнителна информация. Много от тези ранни инициативи обхващаха секторите за контрол на физическия и медийния достъп и доведоха до списък с незадължителни и приемливи характеристики, върху които доставчиците биха могли да надграждат своите продукти.

Стандартният WiMAX стандарт има скорост на данни до 40 Mbps, поддържа половин и двойно предаване, подобрява QoS и включва множество методи за анкетиране, намалявайки сблъсъците на пакети и режийните разходи.

Базовите станции поддържат редица различни топологии, като безжични, микровълнови мрежи от точка до точка и способността на WiMAX базовите станции да се самовъзстановяват, като спестяват част от честотната лента за това.

По дизайн 802.16d обслужва пазарите за дома и малкия бизнес, които осигуряват безжичен достъп със скорости, подобни на DSL. Бизнес пазарите могат да се изпращат при скорости на данни T1/E1.

Въпреки че този тип WiMax се нарича фиксиран, той също е в роуминг. Потребителите на частна WiFi мрежа у дома могат да бъдат безпроблемно пренасочени към обществена WiMAX мрежа, когато излязат навън, като техните устройства откриват най-добрата налична мрежа. Устройствата в WiMAX мрежа за данни включват лаптопи, PDA устройства и смарт телефони, оборудвани с WiMAX чип или PC карта, използващи спектъра за пренос на глас, данни, видео и музика.

Nomadic WiMAX предлага по-малко мобилност, тъй като предаването се контролира от едно и също местоположение.

WiMAX става мобилен

С въвеждането на ревизията 802.16e в края на 2005 г., целият шум беше върху Mobile WiMAX, технология, предназначена да се конкурира с клетъчните мрежи.

Със значителна подкрепа от производители като Intel, Motorola, Siemens и Nokia между другото, мобилният WiMAX е изграден върху отворени стандарти и се казва, че е 4 пъти по-бърз от традиционните 3G технологии (EVDO, HSDPA). Могат да бъдат постигнати значителни намаления на разходите при използване на глас при извършване на разговори през интернет чрез VoIP.

802.16e осигурява бързи и безпроблемни прехвърляния между базови станции, с обхват на клетката от 3 мили, подобно на клетъчните мрежи. Стандартът беше одобрен в края на 2005 г. и операциите в реалния свят започват да се появяват през 2007 г., като през 2008 г. се очаква силен растеж.

Тъй като тази технология е толкова опасна за телекомуникационната индустрия, не е изненадващо, че Sprint Nextel ще разположи WiMAX отделно от EVDO в своята 4G мрежа. Sprint купува много WiMAX и наскоро обяви сделка с Nokia за внедряване на WiMAX в четири града в Тексас в средата на 2008 г. Това не е първата им WiMAX мрежа и телекомите по света правят същото.

Стандартът 802.16 е в процес на работа и следователно подлежи на промяна и модификация. Докато комитетът по стандартите работи върху технологията, WiMAX Forum се надява да направи това, което WiFi Alliance направи за стандартите 802.11, като насърчава оперативната съвместимост между регионите при тестване и издава WiMAX сертификат на доставчици, които отговарят на стандартите 802.16.

Трябва да се отбележи, че информацията, въведена от WiMAX към момента на писане, е частна собственост и следователно не съответства на препоръките на IEEE или WiMAX Forum. Широколентов безжичен ISP Clearwire Communications има повече от 200 000 абонати в 375 думи и нарича услугата си „решение от клас WiMAX, използващо най-новата безжична технология“. Други ранни потребители на технологията преди WiMAX се движат напред, осигурявайки безжичен достъп до домашните потребители и малкия бизнес пазар, докато много компании преминават към напреднали стандарти, за да осигурят оперативна съвместимост и проследимост на устройства и услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *